Баща и син изчезнаха, докато добиват незаконно въглища край пернишкото село Житуша, съобщи за Dir.bg говорителят на Областната дирекция на МВР в миньорския град Венцислав Алексов.

Около 10 часа сутринта е получен сигнал, че двамата са изчезнали под земята. По данни на полицията те влизали в отвор в изоставен минодобивен район на затворената мина "Инж. Иван Русев" с диаметър от 60 см и с дълбочина 15 метра, за да копаят въглища.

На място са изпратени екипи на Пожарната, полицията, Спешна помощ, както и спасително-пещерни екипи, които разполагат със специализирано оборудване. 

В 60-сантиметровия отвор е спусната тръба с кислород, очаква се да бъде извършена спасителна акция. 

Около 14 часа спасителите са открили тялото на единия от двамата, като все още не е известно дали това е бащата, или синът. Вторият човек все още се издирва и няма информация за състоянието му, допълни говорителят на ОДМВР Перник.

Мината "Инж. Иван Русев" е функционирала до 2004 година, като в нея са работели над 700 души от областта. Въглищата са добивани предимно за ТЕЦ "Бобов Дол", както и за собствени нужди на рудника.