Извършителят на вчерашното нападение в британската столица Лондон, който се вряза с автомобила си в загражденията пред парламента, е  известен отпреди това на разузнавателните служби.

Само за няколко минути шофьорът, облечен в бяла риза, дънки и черно сако, беше измъкнат от седалката на смачкания автомобил от въоръжени офицери.

29-годишният чернокож мъж е британски гражданин, но е роден в друга страна. Според вестник "Гардиън" той е от судански произход. Засега отказва да сътрудничи на властите.

Името на нападателят е Салих Хатер. Той е бил наблюдаван от полицията според Роджър Годстиф - депутат от Лейбъристката партия от чийто район е извършителя. Според лондонската полиция обаче извършителят не е следен от тайните служби или контратерористичните полицейски сили, пише британският вестник The Indeendent.

Полицията е обискирала три адреса след нападението  - два в Бирмингам, откъдето е мъжът, и един в Нотингам, където е регистрирана колата. Мъжът е пристигнал с колата в Лондон от Бирмингам в понеделник през нощта.

При инцидента бяха ранени трима души. Двама от тях постъпиха в болница, но по-късно бяха изписани.

Според премиера Тереза Мей има сериозен риск от нови терористични атентати и тя призовава обществото да остане нащрек.

"За втори път през последните две години домът на нашата демокрация, който е символ на нашите ценности като толерантност и свобода, става свидетел на ужасни сцени на няколко метра от входните врати", посочи Тереза Мей. След заседание на Комитета за справяне с кризисни ситуации "Кобра" бе решено да не се повишава нивото на заплаха от тероризъм, което остава "сериозно".