Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извърши незабавна проверка на случая с падналото подемно съоръжение в Бургас. В момента съоръжението, което се намира в частна фирма е запечатано от полицията и тече разследване. Припомняме, че при инцидента пострадаха трима работника. Асансьорът в една от сградите на фирмата на улица "Индустриална" е пропаднал от 3-4 метра до първия етаж, в резултат на което стъклата, които работниците превозвали, се счупили и ги нарязали. Само единият от работниците остава за лечение. От фирмата нямат обяснение за инцидента, защото товарният подемник превозвал до 1 тон, а тежестта в случая е била много по-малка, съобщи bTV. Собствениците предполагат, че се е скъсало въже.  Ето какво показа обаче проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор:

Първоначалният преглед на документите показва, че авариралото съоръжение представлява товарна платформа управлявана от телфер, а не товарен асансьор. Изграденото по този начин съоръжение, включва 2 броя повдигателни съоръжения - електрически телфер и подемник за повдигане на хора и товари.

По време на инспекцията е установено, че за съоръжението липса изискуемата наложителна документация, която включва: заверена проектна документация и документи удостоверяващи извършена регистрация и технически прегледи от орган за технически надзор, каквото е изискването според нормативните уредби.

Констатирано е, че е налице грубо неспазване от ползвателя на законоустановените изисквания за безопасна експлоатация на повдигателните съоръжения, които в случая са с повишена опасност.

Държавната агенция е предприела мерки за съставянето на заповед за спиране на съоръженията и акт за установяване на административни нарушения на собственика, който ще бъде в размер до 10 хил. лв.

Снимка: Булфото