33-годишен мъж загина при трудова злополука във "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот. Сигналът за инцидента е получен в 12:00 часа днес, съобщиха от областната дирекция на МВР в Пловдив.

Трагедията е станала вследствие на работа с взривни вещества, съобщиха от завода. Преса на производствената база на ВМЗ в село Игнаново е произвела локален взрив, при който са ранени двама работници.

Веднага е оказана първа помощ и е сигнализирана Спешна помощ. Единият от работниците, на 33 години, е починал на път за болницата. Той е бил с откъснат крайник и други травми, несъвместими с живота. Другият пострадал е без опасност за живота.

Взривът е бил локален и не е имало опасност за разпространяване на пожар или други застрашаващи живота на заетите в производството. Въпреки това са направени всички задължителни проверки, за да се гарантира безопасността на служителите в завода, посочват от ВМЗ.

Сигнализирани са компетентните органи, а ВМЗ започва вътрешно разследване на причините за инцидента. Служители на Инспекцията по труда в Пловдив вече са на място, за да установят причините за трудовата злополука.

Извършва се оглед и е образувано досъдебно производство.

По първоначални данни всички инструкции за безопасност са били спазени. ВМЗ изказва съболезнования на близките и семейството на загиналия работник.

През юли миналата година отново имаше фатален инцидент в завода. Тогава загина 27-годишен работник в 241-ви цех. По своя инициатива младият мъж се качил да забърше конденза от изпаренията на ваните, но не спрял тока. В този момент бил покосен.