Вчерашният ден беше доста тежък за нашите колеги. Благодарение обаче на бързата реакция не допуснахме жертви и пострадали предвид усложнената обстановка. Това каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов пред Нова тв.

"452 са сигналите за произшествия за вчерашния ден. 320 бяха пожарите, 121 - спасителни дейности. По отношение на силния вятър най-тежко беше в Монтана, след това в София, където преди всичко паднали дървета, клони и предмети предизвикаха тежка ситуация. Вятърът и искрите от паднали проводници предизвикаха множество пожари, включително и горски", обясни гл. комисар Николов.

"В Благоевградска област имаше много тежка обстановка, свързана с десетки пожари в сухи треви, стърнища, а за съжаление и в горския фонд. Най-притеснителното беше съобщението за разразил се горски пожар на територията на Кресна близо пожара, който знаете миналата година какви проблеми създаде", коментира гл. комисар Николов.

В промишлената зона на Сливен - ТЕЦ-Сливен и завод "Динамо" се съсредоточиха като че ли най-много от нашите усилия. Там в двата обекта все още продължават гасителните действия. Неприятна бе ситуацията в Айтос.

Гл. комисар Николай Николов заяви, че има предварителна организация при такива ситуации.

"Нашите планове позволяват моментално съседните области да се притекат на помощ. Така беше и в Сливен. За радост нямаме пострадали хора, нямаме жертви и поздравявам нашите момчета", каза още той.