Общо 200 екипа на "Пътна полиция" с над 270 камери, мобилни и стационарни, ще следят за пътната безопасност преди, по време и след студентския празник - 8 декември. Това съобщи полицейски инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция".

Цивилни полицаи ще следят за продажба на наркотици по заведенията, в които студентите ще отбележат празника си, съобщи и зам. директорът на Националната полиция Борислав Муеров. Той обясни, че те, както и униформени, ще внимават за продажби на дрога както вътре в заведенията, така и около тях. Посочи, че са проведени срещи с местната власт за тържествата в хотелите, хижите, къщите за гости и ресторанти.

Полицейският инспектор Ботева призова всички студенти, които ще пътуват за празника, да тръгват с добре подготвени за зимния сезон автомобили, да шофират съобразно правилата за движение и метеорологичните условия и да проявяват толерантност на пътя. Въпреки че времето, според синоптиците, ще бъде хубаво, може да има паднали мъгли на места и слаба видимост.

От МВР съветват, ако водачите са млади и неопитни, да използват друг вид транспорт.

По време на празника ще текат нонспоп проверки за алкохол, наркотици, превишена скорост и спазване на дистанция.

"Всички технически средства, ще бъдат на терен и всички служители ще работят. Заради това е променено и работното време на много служители, за да има достатъчно полицейски ресурс", каза още инспектор Ботева.

Проверките ще продължат и след 8 декември.

Според статистика на МВР за периода от 6 до 9 декември 2021 г. на територията на страната са станали 38 пътни инциденти, в които са участвали празнуващи, при които осем души са били ранени.

По случай Коледните и Новогодишните празници също ще има информация как ще се контролира движението и какви проверки ще се осъществяват. Единственото към момента ясно нещо обаче е, че тогава ще се обърне внимание на инкасо дейността, защото паричният поток по време на празничните дни е по-голям.