20-годишна жена от Кресна е настанена в реанимацията на МБАЛ-Благоевград, след като е била ухапана от змия, съобщи Нова тв. Няма опасност за живота ѝ. 

Влечугото е нападнало младата жена около полунощ, когато пресичала жп линията София - Кулата, която преминава през центъра на града. Предполага се, че става дума за пепелянка.

Към 03:00 ч. сутринта пострадалата е транспортирана до СПО на МБАЛ-Благоевград, където е третирана с противозмийски серум. След това е настанена в ОАРИЛ за наблюдение.

Младеж пък е ухапан от змия на Витоша вчера. Той си е играл с нея, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС). Инцидентът е станал на спирката на автобуса на "Морени".

От ПСС препоръчват туристите да не пипат и да не хранят диви животни в планината.

За нашествие от змии в Кюстендилско съобщи преди дни и Bulgaria ON AIR. Със затопляне на времето не са необичайни срещите с влечуги, и то в градски условия. В един от случаите смок е бил забелязан на детска площадка в село Николчевци. В социалните мрежи е пълно с публикации със забелязани змии в Западния и Южния парк в столицата, както и в Дупница. В Русе за миналата година са подадени над 60 сигнала.

Змиите не са враг, а защитен от закона вид, който трябва да се опазва. С това мото зоологът Венцеслав Петков тръгва за среща с влечугите, когато трябва да се отзове на сигнал, подаден на тел 112 от притеснени граждани. "Змиите не са вредни. Тези животни освен това не са и опасни. Всички тези вярвания за тях са наслагвания с времето. Обаче за хората, които подават сигнала, е животозастрашаващо според тях. 90% от сигналите са за супер отровна змия, без дори хората да имат представа колко отровни змии има в България и какви въобще могат да видят при нас", сподели зоологът.

Според специалистите самите змии са страхливи животни и често бягат от хората, особено ако усетят вибрациите от силен тропот. Понякога се правят на умрели, като смятат, че така ще се спасят.

"Така че не умирайте от страх, когато сте видели змия, защото тя нищо няма да ви направи, ако вие самите не се наврете толкова близо до нея, че тя да няма шанс по друг начин да се защитава. Останете си на разстояние от нея, следете я къде се намира, обадете се на 112, когато пристигне експерт, който да я хване, да може да го насочите къде е отишла", призова Венцеслав Петков.