2-годишно момченце почина след задавяне с храна, съобщиха от ОДМВР-Смолян.

Инцидентът е станал на 11 януари. Около 19:10 часа на тел.112 в РУ-Смолян е получен сигнал от служител на спешен кабинет към МБАЛ-Смолян, че при тях е постъпило 2-годишно момченце от град Смолян, което, по думите на майката, че се е задавило със зеле.

Родителите са го закарали сами в болницата, не е минало през Спешна помощ, съобщи директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Смолян д-р Денев, цитиран от "Смолян прес".

"Детето е докарано без сърдечна дейност, без пулс, не е дишало, без жизнени показатели, в Спешно отделение. Реанимирано е в продължение на 1 час в шокова зала. Не е било възможно да се спаси", каза директорът МБАЛ - Смолян д-р Марин Даракчиев.

Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група при ОДМВР-Смолян и следовател при ОП-Смолян. Тялото на детето е преведено за аутопсия. Образувано е следствено дело.

"Започнали сме веднага действия по разследването. Ще изясним каква е истината, без медицинска експертиза не можем да кажем каква е причината за смъртта", каза окръжният прокурор на Смолян Недко Симов. Проверяват се всичките версии, назначена е експертиза, която да установи причините за смъртта, посочи още той.

Родителите твърдят, че детето е закарано живо, а медицинските работници твърдят, че е постъпило без всякакви жизнени функции. Експертизата ще установи каква е причината за смъртта", каза прокурор Станчо Станчев - говорител на Окръжна прокуратура - Смолян.

 Работата по случая продължава.