Камионът, който се взриви снощи в близост до военния завод "Арсенал", е превозвал 14 тона диетилов етер, предназначен за казанлъшката оръжейница. При взрива той се е разцепил на две, а друг камион, пълен с алуминиеви профили, който е бил паркиран в близост, е сериозно обгорял.

В момента на взрива и двамата шофьори на тежкотоварните автомобили са били вътре в тях, но за щастие не са пострадали.

Районът остана отцепен през цялата нощ от пожарна и полиция, а достъпът до митницата е забранен и в момента. Товарът се прехвърля.

Старши инспектор Михаил Михов, началник на група "Оперативен център" към Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Стара Загора, разказа пред БТА подробности за инцидента. 

Вчера в 20:40 часа в Оперативния център на пожарната е подаден сигнал за силен шум и взрив в района на митницата в Казанлък. На място е изпратен един пожарен автомобил на Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението от Казанлък с трима души личен състав.

Снимка: БТА, Ралица Стефанова

Екипът установил, че в товарен автомобил се е взривил един от контейнерите, в които се е превозвал диетилов етер. Вследствие на това се е разрушила покривната част на превозното средство, засегнат е съседен товарен автомобил с хасковска регистрация.

В късната част на денонощието около 1:00 часа е извикан екип от Пловдив със специализирана техника за замерване на вредностите във въздуха, за да се установи дали има взривоопасна концентрация или вредни вещества, които се разнасят във въздуха. Установено е, че всичко е в норми и няма никаква опасност за населението в близост.

В момента се очаква от Районното управление в Казанлък да извършат оглед, води се досъдебно производство. На място все още има пожарен автомобил, който извършва дежурство. 

Снимка: БТА, Ралица Стефанова