110 са загиналите в катастрофата в петък с пътнически самолет Боинг 737 на излитане от Хавана, съобщи днес кубинска държавна медиа, като се позова на министъра на транспорта, предадоха Асошеиейтед прес, Ройтерс и ТАСС.

В първо официално потвърждение за броя на загиналите министърът Адел Искиердо Родригес каза, че сред 110-те загинали има пет деца. По думите му единствените трима оцелели се борят за живота си в болница.

Причината за инцидента все още е неизвестна, намерена е една от двете черни кутии.

Родригес уточни, че е намерено бордовото записващо устройство.

Министърът добави, че сред пътниците е имало петима чуждестранни граждани - по двама на Аржентина и Западна Сахара и една мексиканка. Шестимата членове на екипажа са били мексикански граждани.

Министерството на транспорта на Мексико ще проведе извънредна проверка на компанията собственик на разбилия се самолет.

Мексиканското Главно управление за гражданска авиация ще направи нов оперативен одит на компанията "Авиолинии Дамох" като част от извънредна проверка (...), за да установи дали работата й отговаря на съответните норми, както и с цел да събере информация в помощ на разследването на инцидента, се посочва в изявление на ведомството.

Компания "Дамох", известна също под името "Глобъл еър" преди по-малко от месец е отдала авиолайнера под наем заедно с екипажа на кубинската "Кубана де авиасион". Последната проверка на самолета преди катастрофата е била през ноември 2017 година и тогава той е получил сертификат за летателна годност.