Сигналът е получен тази сутрин в Планинската спасителна служба към БЧК, съобщи „Фокус”.

Англичанките са се изгубили вчера. Първоначално те са били потърсени от линейка, не тъй като не могли да ги открият, днес сутринта сигналът е дошъл от дежурните на телефон 112. В момента отрядът на ПСС в Смолян ги издирва, но няма точна информация за местоположението на двете жени, тъй като не може да бъде осъществена връзка с тях.

В района условията са неблагоприятни – има мъгла и вали сняг. От ПСС предупреждават туристите за повишена лавинна опасност на места и препоръчват в планината да се излиза със заредени мобилни телефони.

Същевременно продължава и спасителната операция под връх Ботев, където двама алпинисти са със счупени крайници. Ситуацията по спасяването се е усложнила поради възникването на нова опасност на мястото, където се намират пострадалите двама младежи - те се намират в улей, където има вероятност при влизането на спасителите да бъде отцепена лавина.

Обстановката може да се усложни и от това, че започва да вали сняг. Сега се търси друг начин за продължаване на акцията, като за момента не са предприети конкретни действия. Спасителите на място са девет, като се очакват да се включат още осем от отрядите в Ловеч и Сопот, както и алпинисти, които са били на мястото на инцидента.