9-годишно момиченце пострада тежко след взрив на газова бутилка, а други трима души са с по-леки наранявания, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Вчера привечер в балчишкото село Сенокос бащата и дядото на детето решили да използват газова бутилка за отопление. Оказало се, че газта в бутилката е малко и отоплителният уред не може да бъде запален.

За да изкарат цялата налична газ родителите предприели изключително рисковано действие – започнали да обливат студената газова бутилка с топла вода. В резултат обемът на газта се разширил бързо и довел до взрив, последван от пожар. Минути след инцидента на място пристигнали три пожарни екипа, които успели да изкарат от горящата къща пострадалото семейство.

Половин час по-късно огънят е потушен напълно. Дядото и родителите на детето са с обгорели крайници, а детето е с тежки обгаряния по цялото тяло. Семейството е настанено за лечение във Военноморска болница-Варна.
По информация д-р Йоланда Заякова, началник на Клиниката по изгаряния, детето е с 40% изгаряния и е в тежко състояние, предаде "Фокус". Допълнително състоянието му е утежнено и поради факта, че то се е надишало с пушечни газове. Състоянието на 38-годишната му майка също е тежко, допълни д-р Заякова.

Междувременно от полицията в Бургас съобщиха, че тази сутрин около 10.15 ч. в къща в Айтос е избухнала туристическа газова бутилка. В резултат на взрива са пострадали 71-годишната Живка Тодорова, която готвела на газовия котлон, и двете й  правнучета – 7-годишната Надя и 9-годишният й брат Васил. Бабата е с над 20 % изгаряния по ръцете, лицето и предмишниците и е откарана и настанена за лечение в бургаската болница. Има опасност за живота й.

Двете деца са с изгаряния около 10% по ръцете и лицата. Те са настанени за лечение в айтоската болница и няма опасност за живота им. От самовзривяването е избита дограмата на първия етаж в къщата, като са нанесени материални щети и по съседни домове. Възникналият пожар е потушен.