В памет на жертвите в града е обявен ден на траур. Момчетата на 13, 15 и 16 години загинаха при взрив на детонатор от военна мина, съобщи Дарик. Той им е бил даден от парнаджията на комплекса - 54-годишния Хамди Али, който опита да се самоубие след трагедията и в момента е под полицейска охрана в болницата в Кърджали.

Джамал Исмаил ще погребе 15-годишния си син Джингиз Джамал в родното село Соколино, община Момчилград. Останалите две момчета 13-годишният Джингиз Рушен и 16-годишният Сунай Кеазим ще бъдат погребани в селата Пелин и Зиморница, съобщи БТА.

Общо шестима души са арестувани заради смъртта на трите деца. Сред задържаните са директорът на комплекса и двама от възпитателите. Социалният министър Тотю Младенов, който посети Крумовград, заяви, че ще издаде специална заповед за затягане на контрола и пропускателния режим в социалните заведения в цялата страна. Тя ще се отнася особено за кметовете, които се явяват работодатели на социалните домове.

В дома в Крумовград е нямало назначена охрана. Кметицата на Себихан Мехмед заяви, че след приключване на разследването всеки, който има вина, ще поеме отговорност, включително и тя. Комплексът за социални услуги в Крумовград вече има нов директор, назначени са и двама нови възпитатели.

Комплексът за социални грижи се намира в бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи "Михаил Ив. Калинин", в Крумовград. В него са обединени три звена. Загиналите деца са били в звеното, което е със статут на общежитие за деца, чиито родители не могат да се грижат за тях. В дома са настанени 30 деца, но повечето от тях през почивните дни се прибирали при близките.