Общо 15 са загиналите при потъването вчера на кораба "Илинден", на който са били 55 български граждани. Най-много жертви има от с. Антон - осем. Сред тях са семейство възрастни хора, и брат и сестра.
От оцелелите 16 са жители на Антон, които са се завърнали късно снощи. От днес в общината е обявен тридневен траур.
Загиналите от Пирдоп са четирима, сред които е момиче на 22 години. То е било в Охрид заедно с майка си и сестра си, които са сред оцелелите.
Останалите три жертви са жени от Златица, Рибарица и Мирково.
Десет души, пострадали при трагедията в Охрид, са прегледани снощи във ВМА, съобщи заместник-директорът на болницата Евгени Белоконски, оглавил екипа на ВМА в Охрид. Шестима от настанените са напуснали болницата по собствено желание, след като са обработени раните им - основно натъртвания и охлузвания. В момента във ВМА са четирима от пострадалите.
От болницата съобщиха, че майката и сестрата на загинало при инцидента момиче са настанени в болницата и са под силен стрес от загубата. Вероятно при тях лечението също ще отнеме по-продължително време.
В Охрид екипът от девет медици на ВМА е работил с всички пострадали, които имат нужда от психологическа подкрепа. Консултирани са десет души, които са били в състояние на остро стресово разстройство, каза психиатърът д-р Илия Маринов. Много от тях са били зашеметени и не са имали ясен спомен как са оцелели. По думите му този стрес е нормална реакция при подобен инцидент. Целта на психолозите от ВМА ще бъде пострадалите да не изпаднат в посттравматично стресово разстройство, което може да се развие шест месеца след инцидента. Обикновено състоянието, в което се намират в момента на остър стрес, отшумява в рамките на 24-72 часа, посочи Маринов. В момента пострадалите са в състояние на психичен срив и все още не могат да осъзнаят какво се е случило.
Телата на загиналите 15 българи са транспортирани до Скопие, където ще им бъде извършена съдебно-медицинска аутопсия, съобщи Белоконски. Той допълни, че аутопсията ще бъде извършена от македонски лекари в присъствието на български специалисти, след което телата ще бъдат транспортирани до България с военен самолет.