Няколко минути след 18 часа в неделя в "Бърза помощ" са получили сигнал за удавник в градския басейн. Медиците открили момчето в много тежко състояние. След като му е била оказана първа помощ, 16-годишният Милчо Марков е бил хоспитализиран в болницата.
"Момчето е в безсъзнание. Диша само, но спонтанно. За момента не можем да кажем дали ще се оправи", обясни доц. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката за анестезиология и активно лечение в "Св. Марина". По думите му състоянието на ученика е нестабилно и не се знае какъв ще е изходът от инцидента. "Докато не дойде в съзнание, не можем да правим прогнози", каза Платиканов.
Младежът, който е родом от Аксаково, е посещавал курс за водолази във Варна. Във фаталния ден той е решил да изпита уменията с плуването под вода и опитал да премине 50-те метра в басейна. По думите на управителя на съоръжението Георги Кузманов, той е бил без водолазни принадлежности.
"Аз не бях на басейна по време на инцидента, но успях да разбера някои подробности. Имало е опит от страна на момчето да плува под вода. Там явно нещо му е станало. Видял го е случаен човек, който също е ползвал басейна в този момент. След негов сигнал тримата спасители са се намесили и тийнейджърът е бил изваден от водата. Човекът, който пръв му се е притекъл на помощ, се е обадил на "Бърза помощ", откъдето са дошли много бързо. От приятел на пострадалия, който не е присъствал на инцидента, разбрахме впоследствие за въпросните курсове за водолаз. Иначе момчето не е било със специални принадлежности там", коментира Кузманов. Той добави, че през лятото не е имало други инциден.