Това заяви днес Майкъл Ман, говорител на комисар Мариан Фишер Боел, която отговаря за земеделието и развитието на селските райони, предаде БТА.
Говорителят посочи, че се е запознал с изказвания в България, че замразените средства по САПАРД може скоро да бъдат деблокирани, както и с днешния призив на ръководителя на германската делегация в Групата на европейската народна партия в Европейския парламент Маркус Фербер в този смисъл.
Продължаваме да работим, да проверяваме получената миналия месец информация от България и не мога да посоча дата кога парите могат да бъдат деблокирани. Решение ще бъде взето след анализиране на тази информация и не мога да кажа отсега дали решението ще е положително или отрицателно, изтъкна Майкъл Ман. На сегашния етап е невъзможно и да се посочи срок за отговор. Във всеки случай такъв отговор не е предстоящ, добави той.
Сумата на замразените средства по предприсъединителната програма САПАРД е 140 млн. лева.
Преди месец зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев обяви, че България ще загуби десетки милиони по трите спрени мерки на програма САПАРД. Според него Държавен фонд „Земеделие” е изпълнил изискванията за отблокиране на средствата. Пейчев добави тогава, че ЕК "ще ни наложи известни санкции и така няма да може да усвоим всички средства по програмата до края на тази година".