Наблюденията от предходните години показват, че през февруари ИТЦ достига пиковите си за годината стойности. Въпреки покачването на стойностите през февруари, те остават под нивото от същия месец на предходната година. През 2011 г. ИТЦ достигна до 1,533 пункта през февруари и 1,536 пункта - през април, в дните преди Великден.
През тази зима нивото на индекса се повишава заради сезонното поскъпване на плодовете и зеленчуците и рязкото поскъпване на яйцата. Цената на яйцата се покачи с 35 процента през втората половина на февруари до рекордните за последните 14 години 0,32 лв. за брой на едро в първите дни на март. През 1999 г. цената на яйцата е падала и до 0,06 лева за брой.
През февруари захарта поевтинява с 1.4 на сто, олиото - с 0.4 на сто, а оризът и лещата - с около 2 процента. Цената на кравето масло пада през февруари с 2.7 процента, кравето сирене поскъпва с 4 на сто. Цената на кашкавала, тип "Витоша", е почти без промяна спрямо януари. През миналия месец повечето месни произведения, както и рибата, поевтиняват с около 1-3 на сто, а повишение с 1,6 на сто има при цената на трайните колбаси.
На годишна база яйцата поскъпват с 60 процента; захарта - със 17,7 на сто, рибата - с 21 на сто. Фасулът, оризът, млечните и месните произведения са поскъпнали на годишна база средно с около 5-10 на сто. В резултат на трайния спад на цените на брашното и олиото през миналата година, през февруари 2012 г. техните стойности са с около 11-16 на сто по-ниски спрямо година по-рано.
При плодовете и зеленчуците най-голямо поскъпване на месечна база има при зелето - 46 на сто (до 0,60 лв./кг) и оранжерийните краставици - 16.3 на сто (3,47 лв./кг). Цените на оранжерийните домати и картофите са се покачили спрямо януари с около 2-5 на сто, а зрелият чесън е поевтинял с 3 на сто.
Цените на повечето зеленчуци през тази година са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година. Поевтиняването на годишна база на картофите и зрелия чесън е около 45-50 на сто. Въпреки големия скок на цената на зелето през февруари, неговата цена остава със 17 на сто по-ниска спрямо година по-рано. Оранжерийните краставици поскъпват на годишна база средно с около 22 на сто. При бананите и цитрусовите плодове се наблюдава поскъпване на годишна база с около 5-10 на сто, а цените на ябълките и лимоните през тази година са по-ниски с около 3-6 на сто.