По думите му, добре вървят нещата на румънския пазар. По отношение на появата на оферти от по 10-15 или 20 лв. за легло на нощ, председателят на БХРА обясни, че това е най-новата и най-модерната резервационна система, която се изпробва в Албена, цитира го expert.bg. Това е копие на нискотарифните авиолинии. Когато имаш дупка в месеца и ти остават 3 или 6 дни свободни стаи до идването на новата смяна, се пускат ниски цени. Фактически, ако цената е 10 или 20 лв., в стаята са 2 души. След това те вечерят, ползват се сладкарницата или ресторанта и пак се оставят около 50 лв. Това е най-модерната, доказала се резервационна система.
Нашите колеги от Албена са се сетили първи да я наложат и това е експериментален модел, който не бива да ни стряска, каза Благой Рагин. Той посъветва българите, които разполагат с ограничени средства, да влизат в интернет и да следят за такива оферти. Такива оферти се пускат в месеца по няколко пъти, според това кога има свободни дни, за да се запълни нишата, защото ние сме изчислили, че най-скъпа е празната стая, коментира още Благой Рагин.
Според Рагин сезонът ще е успешен, ако спадът в туризма се задържи на минус 6-7%. Някои дестинации в световен мащаб се смъкнаха на минус 30%, на минус 20%. Мисля, че август месец може да бъде и малко по-силен. Дори и в тази посока да завършим на минус 5, минус 7%, за нас годината ще е успешна, посочи Рагин. Той каза, че се очаква бум в ловния туризъм. Там се надяваме, ако се дадат всички ловни стопанства на концесия, да привлечем по-заможни чужди туристи.
Чакаме около 6 млн. туристи, ако успеем да го покрием до края на годината. Средно около 3 млрд. ще вкара българският туризъм с всичките му плюсове и минуси в българската икономика, каза председателят на БХРА. По думите му, около горещините планинските курорти са се съживили.
Най-добре като дестинация се реализира културният туризъм и спа-туризмът, посочи Рагин и допълни, че дестинациите за спа-туризъм се развиват, особено след коронясването на Велинград за спа-столица. Велинград работеше като дестинация за петък, събота и неделя. Сега имаме ежемесечно запълване на базата и интересът към услугата “релаксиране“ и борба за здраве чрез минерална вода се налагат.
В момента водещи дестинации са Велинград, Хисаря, Сандански, Девин, Поморие, Кюстендил, каза той. По думите му, културният туризъм също се е наложил много успешно през тази година. Там лидер е Велико Търново, след това е Старият Пловдив, Златоград, Старосел, тракийските гробници, Перперикон. Виненият туризъм тръгва като нова дестинация, голф туризмът също се налага, каза още Благой Рагин.