Изключително добра новина за българската енергетика е официалното съобщение на "Газпром", че проявява интерес и ще участва в третата, обвързваща фаза, на пазарния тест, който "Булгартрансгаз" ще обяви в началото на декември. Той е свързан с реализацията на проекта за разширяване на националната газотранспортна мрежа на страната ни, изпълняван от компанията "Булгартрансгаз". Това заяви на брифинг в парламента енергийният министър Теменужка Петкова.

По-рано днес депутатите одобриха промени в Националната енергийна стратегия до 2020 г.,предвид новите реалности.

Съобщението на "Газпром", че официално ще резервира такъв капацитет при съобразяване с условията, които "Булгартрансгаз" ще обяви, показва, че т. нар. втора тръба от "Турски поток" на практика ще мине през България, подчерта Петкова. Тя уточни, че пазарният тест е съобразно европейските правила.

Министърът обясни, че заявяването на интерес към тази трета, обвързваща фаза, показва какъв капацитет ще бъде резервиран и за какъв период от време, така че да можем да преценим доколко устойчив и икономически обоснован ще бъде един такъв проект.

Инфраструктурното му обезпечаване изисква да се изградят първите 11 км от турската граница на българска територия плюс газоизмервателна станция. 

Отделно има налична инфраструктура от 151 км, която може да бъде използвана, и отделно трябва да бъдат изградени 484 км до българо-сръбската граница, което е новата част от инфраструктурата и която трябва да бъде изградена заедно с две компресорни станции, описа стъпките Петкова. Интерконекторът със Сърбия по план трябва да е готов до месец май 2022 г.

Министърът се надява в рамките на една година това да стане. Ресурсът ще бъде инвестиран от българския оператор "Булгартрансгаз" при стриктно спазване на закона за обществените поръчки.

Наскоро Петкова обясни, че по предварителни анализи инвестицията ще е приблизително 2,6 милиарда лева.

"Ако бъде реализиран такъв проект, ще имаме печалба за 20 години от над 4,3 милиарда лева. Имаме желание "Турски поток" да носи приходи дълги години", заяви енергийният министър.

В друго изказване днес - пред депутатите, Петкова заяви, че топ приоритетен проект е интерконекторът Гърция - България, който е включен и в седемте топ приоритета на ЕС. Тя отбеляза, че този проект е в необратима фаза на реализация. На финалната права са обществените поръчки, така че строителството да започне в началото на 2019 г. Предвижда се през 2020 г. проектът да бъде въведен в търговска експлоатация.