За два месеца служебното правителство постигна пълна диверсификация на много добра цена. Това ще го видите по цените (б.р. на газа) за ноември, които ще бъдат под 200 лв. на мегаватчас. Ще постигнем двойно намаление за два месеца.

Това заяви в "Защо, господин министър?" по bTV служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта Христо Алексиев.

Той добави, че за ноември ще има сключени договори с две компании за доставка на втечнен газ на много добри цени.

"Няма какво да договаряме с "Газпром". Там имаше съществуваш договор, по който ние просто искахме да вземем количествата, които се полагат на България на тези цени. Към момента не сме ги взели, но мога да кажа, че след всички действия, които бяха свършени от служебното правителство, нямаме необходимост от тези количества. Това, което правихме, беше да проучим всички възможни опции и източници на най-добра цена. Това не означава, че не работехме паралелно по всички други посоки", заяви Христо Алексиев.

Единственият сигурен газ, с дългосрочен договор, е от Азербайджан, добави той

Той заяви, че повече от 15 компании са се явили на обявените търгове за втечнен газ.

"За декември предстои отваряне на следващия търг, но там съм сигурен, че имаме сходна ситуация. Този месец ще отворим офертите и за средносрочния търг не само за отоплителния сезон, ами и до края на следващата година", допълни служебният министър на транспорта.

Той добави, че и цените на горивата са били свалени от служебното правителство, заедно с бранша.

Христо Алексиев допълни, че ще се предложат компенсации на потребителите на газ и топлоенергия.

"Това ще стане по един по-различен механизъм. Ще въведем две тарифи. Който потребява повече, няма да може да се ползва по тарифата 82 лв., той ще плаща по-висока тарифа. Средното потребление на едно 4-членно семейство е около 200 киловатчаса. Ще сложим една граница от 250-300 киловатчаса. Така тези компенсации ще бъдат фокусирани към по-уязвимите", обясни той и допълни, че са предвидени компенсации и за бизнеса.