Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин смята, че организаторите на протестните акции на автомобилистите, които в момента се провеждат в републиката, се опитват да повторят аналогичен с украинския сценарий за дестабилизация на ситуацията в страната, съобщи ТАСС.

В петък в редица градове на Сърбия се проведоха акции на автомобилисти заради високите цени на бензина. Протестиращите настояват за намаляване на акциза върху бензина и дизеловото гориво. Акциите бяха организирани чрез социалните мрежи в Белград, Ниш, Нови Сад, Нови Пазар, Крагуевац, Панчево. Гражданите бяха призовани точно в 17 часа да спрат колите си на пътя и да постоят така в продължение на един час. В случай на въпроси от страна на полицията да отговарят, че бензинът им е свършил. Точно през 2013 г. такава акция бе проведена в Украйна. Тогава тя се наричаше "автомайдан", отбелязва ТАСС.

Изглежда "автомайдан" се повтаря в Сърбия, изглежда, че съществуват хора, които се опитват да направят със Сърбия това, което някога направиха с Украйна. За наше щастие начело на Сърбия е (президентът Александър) Вучич, а не (бившият президент на Украйна) Янукович и нека не се надяват, че по този начин те ще успеят да дестабилизират и унищожат Сърбия, е заявил Александър Вулин, предаде Танюг.

Фотографии с автомобилни задръствания в рамките на петъчната акция, предизвикани често от шест-осем коли, както и видео от протестите бяха публикувани в социалните мрежи.

В събота организаторите се опитаха да повторят акцията, но за разлика от петък вечерта, когато традиционно ситуацията по пътищата е напрегната, протестът не получи подкрепа и задръствания нямаше. Сръбските експерти обясняват поскъпването на бензина в страната с укрепването на долара (и повишаване на цените на петрола).