Част от лекарствата ще изчезнат, защото британските фирми ще трябва извънредно да регистрират своите лекарствени продукти за територията на ЕС наново - процедура, която ще струва доста пари. Това каза по БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара в коментар за ситуацията с медикаментите, идващи от Великобритания, на фона на излизането на страната от ЕС.

При Брекзит без споразумение с ЕС стоките, произведени във Великобритания, ще бъдат облагани с мита според правилата на Световната търговска организация (СТО).

Вълев коментира и новата система за верификация на лекарствата. По думите му около 1000 от общо 4200 аптеки имат готовност да се включат в системата за верификация на лекарствата.

Новата система за контрол на лекарствата трябва да влезе в действие от 9 февруари. Тя предвижда медикаментите да имат нови кодове на опаковките, които гарантират тяхното качество и проследяване в търговската мрежа, а фармацевти, търговци и производители да могат да поставят и четат тези кодове - т.нар. система на верификация на лекарствата.

"Проблемът е много сериозен. Той изисква аптеките да са подготвени софтуерно и финансово за въвеждане на тази нова европейска система. Типично - държавата въобще не се е подготвила за това. Същинският процес по създаване на националната система започна след 2016 г.

Големият проблем е в това, че в малките населени места, където има по една малка аптека, рискът тя да затвори е доста голям. За да тръгне верификацията, се изисква изменение на Закона за лекарствата - то не е направено. После министърът трябва да издаде наредба - тя не е написана. Тя трябва да се публикува и обсъди. Това не знам как ще се случи за 24 дни", обясни Вълев.

Той подчерта, че един четец, който е за едно работно място, струва от 250 до 500 лв. По думите му обаче по-големият проблем е, че след закупуването на тези четци, те трябва да бъдат свързани със софтуер. "В половината аптеки в България въобще няма какъвто и да е софтуер, такъв тепърва трябва да се изгражда, а срокът е 9 февруари, отбеляза Вълев. Той добави, че през годините страната не е кандидатствала за европейско финансиране за тази система. Сега всичко е в ръцете на аптеките", изтъкна Вълев.

Фармацевтите целодневно ще трябва да сканират едни кодове и никой не е предвидил плащане за този извънреден труд. По данни на анализаторските организации става въпрос за годишен оборот от около 180 млн. опаковки. Някой трябва да сканира по няколко пъти 180 млн. опаковки и то без да му се плаща за това, предупреди Антон Вълев.