Националната програма за саниране (за енергийна ефективност) ще бъде възстановена през следващата година. Това каза премиерът Бойко Борисов в Пазарджик при откриването на втора производствена база на завода за авточасти в града.Той уточни, че все още се обмислят изискванията и параметрите й.

Борисов получи от кмета на Пазарджик Тодор Попов подписка от седем хиляди жители на общината, които настояват програмата да бъде възстановена.

"Виждате разликата между санираните и несанираните блокове. Явно трябва да се спре нещо, за да видите колко е било добре. От догодина се възстановява Програмата за саниране", заяви премиерът, цитиран от БНР.

В Пазарджик Борисов откри нова производствена база на завод за автомобилни части и направи инспекция на строителството на първия етап от западния околовръстен път на града. Той увери, че целево ще бъдат отпуснати средства от държавния бюджет за изграждането му. Индустриализацията е факт и изисква обходи за градовете, изтъкна министър-председателят.

Бойко Борисов сред работници в Пазарджик

Снимка: БТА

"По време на управление на опозицията беше станала работната заплата и пенсиите три долара. Нали помните тия времена. И как се приватизираха заводите. Оня ден бях в Стара Загора, видяхте азотно-торовия", каза Борисов.

В събота, 18 май, премиерът заяви, че на следващото си заседание Министерският съвет ще отпусне около 500 хил. лв. за откупуване на 85 декара частни улици на територията на бившия Азотно-торов завод в Стара Загора. Същия ден Борисов посети района и се срещна с работници от различни фирми в района, където бизнес дейност развиват 80 компании, но дълги години липсва инфраструктура, защото собственикът на торовия завод е фалирал. Тук работят 900 души и не могат да правят реален бизнес. В Пловдив вече няма терени. В Пловдив вече няма терени. В Шумен всички терени са изкупени за заводи. А тук държите 1500 декара и заради това, че са частни улиците, инвеститори не могат да дойдат", отбеляза Борисов, цитиран в съобщение на Министерски съвет. 

Докъде стигна програмата за саниране

1669 многофамилни жилищни сгради вече са обновени по Националната програма за енергийна ефективност от нейния старт до края на март тази година. Общо 2022 сгради в цялата страна имат сключени договори за целево финансиране с Българската банка за развитие (ББР), съобщи на 13 април т.г. МРРБ.

Саниран блог по програмата за енергийна ефективност

Снимка: МРРБ

Извършват се (към посочената дата) строително-монтажни дейности по 138 сгради. 91 са на етап техническо обследване, за 7 е обявена обществена поръчка за техническо обследване и обследване за енергийна ефективност, а още 100 са с обявена обществена поръчка за строително-монтажни дейности. По 17 сгради няма започнати дейности.

В общините Бургас, Благоевград и Пазарджик са обновени и с въведени мерки за енергийна ефективност всички жилищни блокове със сключени договори за целево финансиране. В Бургас завършените сгради са 205, в Благоевград - 143, а в Пазарджик 41, отбеляза МРРБ. Сред останалите общини, където има сключени договори за целево финансиране с ББР по програмата, с най-много въведени в експлоатация блокове са Хасково - 82, Стара Загора - 72, София - 55, Пловдив - 50 и Перник 40.

В началото на месец март беше съобщено, че МРРБ ще отпусне допълнително близо 13 млн. лева чрез ОП "Региони в растеж" (2014-2020 г.) за енергийна ефективност на многофамилни жилищни и обществени сгради в 28-те малки общински центрове в страната, бенефициенти на програмата по мярката "Енергийна ефективност в периферните райони".