Президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Тайип Ердоган, официално откриха газопровода "Турски поток" в сряда, 8 януари. На церемонията присъстваха и президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на България Бойко Борисов.

Държавните ръководители взеха участие в церемонията по въвеждането в експлоатация на газопровода, която се проведе в Истанбул.

На тържествена церемония в конгресния център Халич Ердоган заяви, че това е исторически проект както от гледна точка на двустранните отношения, така и от гледна точка на енергийната карта, съобщава турският телевизионен канал НТВ.

В своето изказване Путин отбеляза, че това е важно събитие не само за Русия и Турция, но и за целия европейски континент.

"Всички присъстващи на официалната церемония по пускането на новия газопровод са свидетели на наистина важно събитие не само за Русия и Турция, но и за държавите от Южна Европа, за целия европейски континент", каза руският президент, цитиран от РИА Новости.

Той също така подчерта, че успешното изпълнение на съвместния мащабен проект "Турски поток" ясно показва, че успешното руско-турско стратегическо партньорство дава конкретни резултати.

Сътрудничеството между Русия и Турция се развива във всички области въпреки усилията да му се попречи, добави Путин, цитиран от НТВ.

"Турски поток" е един от най-големите съвместни руско-турски енергийни проекти от последно време. Той включва изграждането на газопровод по две линии: първата е предназначена за доставка на руски газ за турските потребители, втората - за доставка за страни от Южна и Югоизточна Европа. Като потенциални пазари "Газпром" разглежда Гърция, Италия, България, Сърбия, Унгария, отбелязва ТАСС.

По двете тръби, всяка от които с капацитет 15,75 млрд. куб. метра, ще се доставя общо 31,5 млрд. куб. метра руски газ. 

Както е известно, "Турски поток" продължава през България (чрез т.нар. "Балкански поток") към Сърбия и Унгария.

Президентът на "Газпром" Алексей Милер говори на откриването на "Турски поток" в Истанбул. На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов и президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган, Русия Владимир Путин и Сърбия Александър Вучич

Снимка: БТА

Компанията "Южен поток" (South Stream Transport B.V.) изгради морската част от транспортната система, която се състои от две успоредни нишки в Черно море. "Турски поток" тръгва от руския град Анапа и се състои от споменатите две линии, всяка с дължина по 935 км и достига до терминала в турския град Къйъкьой на брега на Черно море.

Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган, Бойко Борисов по време на откриването на "Турски поток"

Снимка: Anadolu Agency/БТА

Газопроводът, който ще пренася директно руския газ към Турция бе приведен в готовност за подаване на горивото на 31 декември 2019 г. За всяка от двете линии са използвани по повече от 75 хиляди тръби с диаметър 81,3 сантиметра и тегло около 9 тона; максималната дълбочина на полагането им е 2,2 хиляди метра.

По време на церемонията бяха включени екипите от двете страни на тръбата - в Анапа и Къйъкьой

Снимка: БТА

Турция ще получава 15,7 милиарда куб. метра газ благодарение на пускането в експлоатация на газопровода "Турски поток", заяви турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез на официалната церемония по откриването на газопровода, предаде ТАСС.

"Турски поток" е стратегически проект, който ще допринесе за стабилността в региона. Благодарение на проекта 15,7 милиарда куб. м. газ ще останат в Турция, а другите 15,7 милиарда ще бъдат транспортирани към Европа, отбеляза той.

От руска страна в мероприятията в Истанбул участват руският министър на енергетиката Александър Новак и ръководителят на "Газпром" Алексей Милер, които изнесоха доклади преди церемонията. Пред участниците бе показана и видео презентация за проекта.

Бойко Борисов, Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Александър Вучич дадоха старт на "Турски поток"

Снимка: Официална фейсбук страница/Бойко Борисов

На страницата си във фейсбук Борисов написа следното: "След приключване на церемонията по откриване на газопровода "Турски поток" разговарях с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, с президента на Русия Владимир Путин и с президента на Сърбия Александър Вучич. Обсъдихме политическите и икономическите отношения между нашите държави, както и актуални международни теми."

Пред руския държавен глава Бойко Борисов преди церемонията разказа, цитиран от правителствената информационна служба, за напредъка на проекта "Балкански поток". Премиерът изтъкна пред Путин свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската. Българският министър-председател посочи пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето.

Така Борисов се постара да отговори на неотдавнашните упреци на Путин, че бавим строителството. 

Газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области - Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Борисов благодари на Реджеп Тайип Ердоган за поканата за участие в церемонията по откриването на "Турски поток". Турция е непосредствен съсед на България, наш съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС при справянето с основни предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията, икономиката, изтъкнал премиерът.