Протестно автошествие на миньори и енергетици от Старозагорско затвори през днешния ден пътни артерии в област Стара Загора и край град Нова Загора. Протестът започна от две точки - Раднево и Стара Загора, предаде БТА.

В обедните часове десетки автомобили се събраха на пътя Стара Загора - Казанлък в района на Върха, където блокираха движението на автомобили, след което автошествието продължи към Казанлък и премина през централната част на града.

Протестиращите продължиха по Подбалканския път София - Бургас. Движението по него беше блокирано край разклона за град Мъглиж, а по-късно през деня последната блокирана отсечка беше в района на Нова Загора по пътя към Стара Загора.

Протестът беше организиран от представителите на новоучреденото сдружение с нестопанска цел "Миньори и енергетици заедно". Тяхното основно искане е да се премахнат плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии. Според тях това ще даде конкурентоспособност за ценообразуването на електроенергия, добивана от въглищни топлоелектрически централи и конкурентна среда при производството на електроенергия.

Сред исканията им е още изпълнение на концесионния договор на "Мини Марица-изток", като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в комплекса - една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор. Протестиращите се обявяват против излизането на битовите потребители на свободния пазар, което според тях ще доведе до "немислимо увеличение на цените и непосилни сметки за ток".