На срещата КОП27 в Египет германският канцлер Олаф Шолц категорично отхвърли всякакъв "глобален ренесанс на изкопаемите горива", съобщи агенция Франс прес, цитирана от БТА.

"Не трябва да има глобален ренесанс на изкопаемите горива. А за Германия казвам: няма да има", заяви Шолц, чиято страна е един от най-големите замърсители с парникови газове в Европа, на срещата на върха за климата в Шарм ел Шейх.

"За нас е по-ясно от всякога, че бъдещето принадлежи на вятърната, слънчевата и зелената водородна енергия", добави канцлерът.

Руската инвазия в Украйна и нейното въздействие върху енергийните доставки в Германия накараха Берлин временно да възобнови работата на въглищните електроцентрали. Но това е само за "кратък период", увери Шолц.

"Решени сме да се откажем от въглищата", заяви социалдемократическият канцлер, който оглавява коалиционно правителство, в което участват Зелените и либералите.

Германското правителство реши да удължи експлоатацията на няколко въглищни електроцентрали до пролетта на 2024 г., но целта за отказ от тази енергия през 2030 г. остава в сила.

За Шолц преходът към възобновяема енергия "е не само климатичен, икономически и екологичен императив", но и "императив на сигурността", илюстриран от зависимостта на Германия от руската енергия. "Всичко това прави още по-неотложна основната задача на нашето време, а именно ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса", заяви германският лидер, който има за цел да направи страната си въглеродно неутрална "до 2045 година".

"Всяка десета от градуса по-малко затопляне означава по-малко суши и наводнения, по-малко конфликти за ресурси, по-малко глад и оскъдица, а следователно и повече сигурност и просперитет", подчерта Шолц. Той заяви също, че развиващите се страни, които замърсяват по-малко, но често са по-засегнати от последиците от глобалното затопляне, "с право изискват повече международна солидарност".

"Готови сме да им окажем още по-голяма подкрепа", каза той, като обеща, че Германия ще увеличи приноса си в борбата с глобалното затопляне през 2025 г. до 6 милиарда евро годишно в сравнение с 5,3 милиарда през 2021 г. "Ще подкрепим най-засегнатите от изменението на климата страни, за да се справят със загубите и щетите", обяви още канцлерът.

Шолц призова за създаването на "глобален щит срещу климатичните рискове", за който Германия ще предостави 170 милиона евро.