Днес офертите бяха отворени в пътната агенция в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, съобщи БТА.

В сдружение "Марица Хайлей" участват "Пътностроителна техника" и австрийската “Порр Техновал“, като българското дружество е под контрола на  Васил Божков.

За участие в търга бяха подали оферти14 компании, от които комисията допусна 10. Министърът отбеляза, че е впечатляващ както броят на подадените оферти, така и броят на допуснатите кандидати.
Това наистина е едно изключително състезание, каквото в България не е имало, поне в Пътната агенция. Това показва, че компаниите стават все по-професионални в офертите, допускат все по-малко грешки и все повече са допуснатите компании, което прави изключително оспорвани състезанията”, коментира още Росен Плевнелиев, цитиран от "Фокус".

В края на м.г. министърът на регионалното развитие заяви, че най-голямата липсваща част от магистрала „Марица” е от 5-и до 72-ри километър, които вместо на четири, ще се правят на два лота. Общата им дължина е 67 км, за които има 209 млн. евро по Оперативна програма „Транспорт”.

Тогава Плевнелиев каза, че до края на май 2011 г. трябва да бъдат избрани изпълнители за двата лота, през юни да стартира строителството, а в края на юни 2013 г., т.е. след 25 месеца, да има готова магистрала.