"Има много регулатори, които работят в полза на държавата, а не на собственика на ЕРП-то, така че няма риск за националната сигурност", заяви един от кандидатите за закупуване на чешката компания

Бизнесменът и зам.- председател на КРИБ Николай Вълканов, който също е бил сред кандидатите за закупуване на "ЧЕЗ България", заяви по BTV, че не вижда нищо съмнително в сделката между чешката компания и "Инерком". Той беше категоричен, че сделката в крайна сметка ще се осъществи и че от нея не произтича никаква заплаха за националната сигурност, тъй като контролът от страна на държавата върху ЕРП-тата и цените на тока е достатъчно строг.

"Аз бях един от кандидадите за закупуването на "ЧЕЗ България". Излязох в един момент, в който цената стана непосилна за мен. Така или иначе, мисля, че сделката за ЧЕЗ ще стане, ще я има, и няма нищо лошо, че е тази фирма /"Инерком" - бел. ред./, тъй като, когато аз правих дю дилижънс и изследвания, резбрах, че в ЧЕЗ работят много, много добри специалисти и, така или иначе, нещата няма да се променят. За мен в тази сделка няма нищо съмнително или нещо, което да се е случило на тъмно. "Инерком" участваха от дълго време в нея, те не са се появили в последния момент. Участваха още 6-7 фирми и всеки си направи сметката докъде може да играе... Преди години "ЕОН" продаде на "Енерго про" и никой не попита кой е "Енерго про" - това е един чех, бизнесмен, който никой не го познаваше в България и никой не попита кой е той. Аз не познавам Гинка Върбакова, но знам фирмата й, тъй като тя се появаваше със своите експерти по време на обсъжданията, но ние нямахме достъп един до други, тъй като бяхме подписали договори за конфиденциалност", хвърли светлина по сделката зам.- председателят на КРИБ и председател на УС на БМГК.

На въпроса има ли банки, които биха финансирали сделката между "Инерком" и "ЧЕЗ", Вълканов коментира: "Когато имаш такива големи активи, когато притежаваш едно предприятие, което прави близо 2 милиарда оборот, няма банка, която да не ти даде кредит. Това предприятие има огромен оборот, има 3000 работници - реално банките ще дадат кредит."

Вълканов бе категоричен, че продажбата на ЧЕЗ няма да създаде опасност за националната сигурност на България. "Дружеството и досега беше на някого. Няма значение кой е собственикът на ЕРП-то, важното е кои специалисти работят в него и най вече как си върши работата регулаторът - той определя цените, а не ЕРП-то. Това се регулирани неща. Важен е контролът от страна на държавата. Няма никакъв риск, тъй като има много регулатори, които работят в полза на държавата, а не на собственика на ЕРП-то".