Надя Данкинова, главен изпълнителен директор на Фонд ФЛАГ, отправи апел към местната власт да не разчита единствено на безвъзмездната европейска помощ, а да се насочи към съвместно финансиране на дейности, свързани със зеления преход в градовете.

Миксът, кооперирането, търсенето на съвместни финансирания е разковничето, за да се справим с големите предизвикателства, каза Данкинова по време на сесията "Умни градове: интегриране на устойчивостта в градското развитие" в рамките на от втория ден на най-успешния форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа", организиран за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News.

Тридневното събитие започна вчера в столичния София Ивент Център и ще продължи до петък, 28 юни. По време на форума над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Не е нужно да мислим само за безвъзмездната помощ, най-добрите проекти, най-успешните градове и региони са онези, които са успели да вградят в общото финансиране, в техните си бюджети, допълнение от фондове, от частни инвестиции, а защо не и от публично-частни партньорства, обърна се към представителите на местната власт експертът.

По думите й няма нито един проект, реализиран със 100 процента безвъзмездни средства, който да е просъществувал дълго. Той на петата година няма с какво да живее и се превръща отново в онова, което е бил преди пет години, заяви експертът.

Тя представи дейността на Фонд ФЛАГ, който е пример за подкрепа на държавата към местната власт, защото Фондът е изцяло собственост на българската държава и работи в подкрепа на всички български общини. Управляваме фондове за градско развитие чрез дъщерното ни дружество, структурирахме инвестиционни платформи съвместно с Европейската инвестиционна банка и конкретни продукти за зелено финансиране, разказа Данкинова. Тя съобщи, че по линия на Фонда от 2009 г. досега са финансирани над 3000 проекта и са инвестирани повече от 2,5 млрд. лева без загуби.

Експертът заяви, че в България липсва устойчиво стратегическо развитие по отношение на планирането в градовете и регионите, защото то остава само до нивото на новите оперативни програми и до равнището на новите цели, които са зададени за конкретния програмен период, а после те се забравят и се търсят опити за страртирането им отначало. Освен това се наблюдава и разпиляване на ресурс. В цялото това море от финансиране често както публичните власти, така и частните инвеститори, трудно се ориентират, коментира експертът.


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.