Близо 7,3 млн. лева без ДДС ще струва интелигентната транспортна система на магистрала "Тракия". Това е прогнозната стойност на проекта, който се съфинансира от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". За поръчката ще се състезават две обединения, стана ясно днес при отварянето на офертите в АПИ - "ИТС Тракия" и "Тракия ИТС".

Проектът предвижда в тунел "Траянови врата" да се внедри система за автоматична идентификация на инциденти. Тя ще позволи чрез система от подвижни бариери да се управлява и пренасочва трафика в една от двете тунелни тръби.

Съоръжението ще бъде с ново LED осветление, електронни информационни табели, светофарни уредби, хоризонтална и вертикална сигнализация, метеорологични станции при порталите на съоръжението.

На магистрала "Тракия" ще бъдат монтирани 40 електронни информационни табели, по 20 във всяка посока. Ще бъдат поставени и камери за измерване на средна скорост и наблюдение на трафика в определени участъци от аутобана, както и на сензори за претегляне на моторните превозни средства в движение.