Украйна ще се нуждае от външно финансиране от около 3 милиарда долара на месец до 2023 г., като тази сума може да нарасне до 5 милиарда долара, при положение, че руските военни действия срещу страната станат "още по-драматични". Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на международната експертна конференция за възстановяване, реконструкция и модернизация на Украйна, провела се днес в Берлин, съобщи Ройтерс.

МВФ работи съвместно с украинските власти, за да помогне за определянето и прилагането на макроикономическите политики на страната, за изготвяне на надеждни финансови прогнози, както и за да покрие Киев изискванията за членство в Европейския съюз, каза още Георгиева.

В изказването си на конференцията тя категорично подкрепи призивите на Украйна за механизъм за координиране на финансовите й нужди и подкрепа, послание, отправено и от президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Одил Рено-Басо, също взел участие на събитието в Берлин.

"Ние бяхме част от решението по време на критичната фаза. Ще бъдем част от решението и по време на тази фаза на възстановяване", декларира готовността си директорът на МВФ.

Георгиева похвали украинските лидери, че продължават да управляват икономиката в "изключително трудни времена". Международната общност е дала обещания за 35 милиарда долара за подкрепа на страната през 2022 г., но е от решаващо значение да се гарантира, че парите, които все още не са изплатени, няма да бърдат похарчени набързо.

"Страната върши наистина добра работа, за да накара всеки цент - всяка гривня, бих казала - да се отчита", каза Георгиева, въпреки че украинските бюджетни приходи остават силно ограничени.

Въпреки че при най-благоприятния сценарий Украйна ще има нужда от 3 милиарда долара на месец през 2023 г., тези разходи лесно биха могли да нараснат до 4 милиарда долара. "И в най-лошия случай, ако бомбардировките са още по-драматични (...) (необходимата сума) може да достигне 5 милиарда долара на месец", алармира Георгиева.

На свой ред президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Одил Рено-Басо призова: "Трябва да действаме сега. Колкото повече икономиката остане устойчива днес, толкова по-бързо ще бъде възстановяването й утре. Колкото по-късно започнем, толкова по-висока ще бъде сметката някой ден".

Миналата седмица служители на МВФ се срещнаха с украинските представители във Виена, за да обсъдят финансовите нужди на страната и да изготвят пълноценна кредитна програма за подпомагане.