Кредиторите по втория облигационен заем, предоставен на БДЖ Холдинг са запорирали сметките на БДЖ - Пътнически превози. Причината - дъщерната компания е солидарен длъжник с холдинга.

"Направен е запор на дъщерното дружество на холдинг БДЖ - БДЖ - "Пътнически превози" за 40 милиона лева, съобщи Велик Занчев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията пред БНТ. Той е частичен, уточни Занчев, както и че е направен миналата седмица.

Според него, 103 милиона е целият дълг, който се дължи по втора облигационна емисия. Тази втора облигационна емисия е емитирана 2007 година - 120 милиона евро.

"Ние сме изплатили част от нея и към момента Холдинг БДЖ дължи 103 милиона лева главници и лихви и тъй като оперативно дружеството, което работи добре и което е субсидирано от страна на държавата и където влиза субсидията е БДЖ- Пътнически превози, те са запорирали сметките на БДЖ - Пътнически превози, така че да могат да ни притиснат и да могат да получат тези пари", допълни заместник-министърът.

Той посочи, че се обсъждат най-различни варианти, върху който ще се спре финансовото министерство.

"За съжаление ние водим интензивни разговори с кредиторите, но сега те втвърдиха позицията и затова сме изправени пред този казус", обясни още Занчев.

Той изрази надежда в близките дни - до понеделник да има вариант за действие.