Традиционно офертите за ранните записвания изтичат в края на април. В България отстъпките за ранни резервации се движат около 20%, докато в съседните Гърция и Турция достигат до 30-40%.

Цените за едноседмична почивка на четиричленно семейство в българските курорти започват от 1360 лв. Офертите за почивка в 5-звезден турски хотел започват от малко над 400 евро за седмица за един човек. В пакетите обикновено се включва самолетен билет или пътуване с автобус, затова цената варира.

Цените за настаняване в Гърция ще бъдат по-високи между половин и 4 евро през настоящия летен сезон заради новия данък за пребиваване, който е в сила от началото на годината.

Въпреки това българите предпочитат Гърция заради по-чистата вода, добре поддържаните плажове, безплатните шезлонги.

Туристическата такса се прилага за стая, а не на човек. Тя се събира от туристите при пристигането им и важи както за настаняване в хотели, така и в апартаменти и стаи под наем.

Размерът на сумата зависи от категорията на съоръжението - половин евро за категория от една и две звезди, 1,5 евро за хотелите с три звезди, три евро - за четири звезди и четири евро за петзвездните хотели.

Туристите, които планират уикенди или прекарват лятна почивка в Гърция, ще трябва да вземат предвид и пътните такси. За Халкидики и Солун движението по магистралата се таксува с 1,80 евро на посока.

Турция също е сред основните предпочитани дестинации за пътувания и почивка на българите. Тази година страната се очаква рекорд в туризма си. През 2017 г. Турция е посетена от 1 млн. 850 хиляди български туристи. Тази цифра показва увеличение от 10% в сравнение с 2016 г. И поради всички тези причини, туристическите пакети това лято скачат с 15%.

Скъпа сянка на българските плажове

Преди месец авителството определи концесионерите на четири плажа по Южното Черноморие след проведени конкурси. Цените за съоръженията на плаж "Св. Влас - болницата" са съответно по 7 лв. Чадър и шезлонг за по 9 лв. ще се предлагат на плаж "Слънчев бряг - север", а на плаж ,,Несебър - юг" цената ще им е по 8 лв.

Прогнози за нов рекорд

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че очаква добър летен сезон и ръст на туристите между 5 и 10%.

Почти 90 процента от всички 4- и 5-звездни хотели по българското Черномориевече са резервирани. Най-големият интерес към България през лятото е от Германия, като следват Румъния, Турция, Русия, Гърция, Сърбия, Полша, Чехия и др.

Поне с 15 % ще са по-малко руските туристи у нас през това лято, прогнозираха обаче туроператори, позовавайки се на информация за заявените полети до морските ни летища. Спадът се дължи основно на големия брой записвания за турските курроти през това лято.