Испанската полиция съобщи днес, че в сътрудничество с Европол е разбила криминална група, смятана за най-голямата финансова институция на наркотрафика в Европа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Предполага се, че групата, чиято "централа" била в ресторант в промишлен парк край Мадрид, е изпирала по около 300 милиона евро годишно. Говорител на полицията каза, че в сравнение с досегашни разследвания на Европол това е най-голямата престъпна група за пране на пари.

В отделно съобщение на полицейската агенция на ЕС се казва, че в съвместната операция с испанската полиция на няколко места в Испания се били иззети над 400 хиляди евро в брой, сметки в криптовалута за 1,5 млн. евро, както и 11 луксозни автомобила и значителни количества канабис. В хода на разследването са били конфискувани общо близо три милиона евро, добавиха от Европол.

В координирани акции на 27 септември в 21 населени места в Испания, сред които Малага и Толедо, са били задържани 32 човека. Криминалната мрежа, състояща се предимно от сирийци и колумбийци, е започнала да функционира като неофициална банка през 2020 г., като е предоставяла финансови услуги на наркотрафиканти от повече от 20 държави.

"Банката" е използвала система за трансфер на пари, популярна в Близкия изток под името "хавала", при която няма физическо преместване на банкноти. Дилърита на "хавала" на различни места водят счетоводна книга за дебит и кредит при трансакциите, при което парите се предават между страните чрез ръкостискане, парче хартия или на доверие.

Според испанската полиция за трансфера на големи суми се се използвали криптовалути.