Плевнелиев обясни, че проектът ще бъде финансиран изцяло от европейските фондове. „Парите са налични, но това не е достатъчно. Ако нямаш ясна концепция, нямаш и партньори”, посочи президентът пред журналисти след срещите си в Изследователския център на НАСА и лабораториите на Google, HP и Cisco.
Според него след реализирането на проекта за технологичен парк България може да се превърне в регионален лидер в информационните технологии, предаде "Фокус".

"Започнах да рисувам лично аз мастър плана на София тех парк. Аз съм един от малкото хора в България, който е правил подобни концепции, разбира от тях. Няма да скрия личната си страст към това България да се позиционира с подобни, изключително съвременни платформи и механизми по пътя на високите технологии и по пътя на богатството", каза още президентът. „Предложих на Гугъл, Сиско и НР да бъдат партньори на българското правителство и на българската държава при разработването на концепцията и изпълнението на проекта”, допълни държавният глава.

„Има много талантливи българи навсякъде по света и аз искам да имат шанс да се върнат в България. Трябва да вземем решение за концепцията на този парк”, каза Плевнелиев.
От друга страна, „в България има много талантливи и обучени кадри, специалисти, сега искаме да им дадем възможността да реализират своите идеи. Надяваме се по този начин една част от кадърните и обучени хора да останат в България. А не само да търсят място под слънцето и да работят за компании по целия свят”, посочи Плевнелиев.
По думите му в България хората все още не вярват в проекта и затова е необходимо да се говори и да им се дават примери с действащи технологични паркове.

Президентът прогнозира, че първата копка на технологичния парк ще бъде със сигурност във втората половина на 2013 г.
„Надявам се и на първа копка на първите три сгради – музея „Джон Атанасов”, технологичния център и офисната сграда. В края на 2015 г. паркът трябва да работи с офиси, технологичен център, музей, трябва да сме свършили първият етап от него”, допълни държавният глава.

До края на годината София тех парк ще има парцел, ще има концепция, ще има стратегически партньори, ще има ясно финансиране, ще бъде опериращ към края на годината от гледна точка на някои от неговите механизми, каза Плевнелиев.
„Ще следя лично аз много внимателно всичко, имам почти ежедневен контакт с министъра на икономиката и считам, че сме на прав път”, добави той.