Изпълнителният директор на агенцията Йордан Войнов обясни пред Дарик радио, че в млякото на една от партидите е установено наличие на растителни мазнини, което е забранено.
До разкритието се стигна след разследване на bTV за съдържанието на т.нар. диетични кисели млека и извършен лабораторен анализ на произволно избрани 4 марки кисели млека. Резултатите били доказани след двукратно залагане на проби. Името на фирмата обаче не бе оповестено официално до днес.

Междувременно от ръководството на "Бор-чвор", признаха, че в тази партида диетичното кисело мляко е било с повишена масленост.
Производителите обаче отрекоха възможността млякото да е съдържало растителни мазнини. От ръководството на мандрата обясниха, че една партида от кисели млека, произведена в края на миналата година, е съдържала по-висок процент масленост от обявеният 0,1%, но тя вече е изтеглена от пазара.

Търговският директор на фирмата Георги Балабански бе категоричен, че такъв протокол, който да доказва наличие на растителни мазнини в продукта, няма: "При всички случаи няма такъв протокол. Към агенцията нямам никакви претенции. Ние сме убедени в това, което казваме, и ще се опитаме да си запазим доброто име. Пак казвам, ние отчитаме тази грешка с наличието на повече млечна мазнина, обаче втори път няма да се допусне това нещо".

Според Йордан Войнов от Българската агенция по безопасност на храните обаче проблемът е, че във въпросната партида е установено наличие на растителни мазнини.
"Категорично има наличие на растителни мазнини, затова е и протоколът на лабораторията, която го е изследвала. Следва максималната парична санкция в размер на 10 000 лева, след което постоянно наше присъствие в процеса, както и засилен мониторинг", каза той.

Всички партиди, които отсега нататък ще бъдат произвеждани, задължително ще бъдат изследвани, преди да се появят на пазара, обясни още Войнов.
При повторно установяване на нарушение, обектът ще бъде затворен.