В отговор на въпрос той посочи, че санкцията може да бъде повишена от сегашните 30 000 лева на около 50 000 лева. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков каза, че става дума за административна санкция на фирми, извършващи туроператорска дейност, без да бъдат надлежно регистрирани.
След трагичния инцидент с потъналия кораб "Илинден" в Охридското езеро, при който загинаха 15 българи, стана ясно че организатор на екскурзията е фирма, която не отговаря на изискването на закона да има лиценз за туроператор. Същото важи и за фирмата, осъществила транспорта на българите до Македония.
Друго предложение на министерството е да се разкрие специална дирекция за контрол на туристическите услуги към Комисията за защита на потребителите. Предстои и прецизиране на изискванията към фирмите, които извършват туроператорска и агентска дейност. Ще бъде направена и кампания за разясняване на правата на потребителите.
Заместник-министър Маринов каза, че проверката на компаниите, организирали екскурзията до Охрид, все още тече. Събраните материали ще бъдат предадени днес на наблюдаващия следовател от Националната следствена служба за доизясняване на нещата и за съдействие от тяхна страна да бъде намерена Боряна Георгиева, за която всички данни сочат, че е организирала пътуването, добави Маринов.