Първият регистриран в България Боинг 747 - Freighter кацна на летище "София". Пристигането на най-големия карго самолет в света, собственост на компанията Compass Air Cargo, беше отбелязано с церемония с представители на компанията и официални гости.

Боинг 747 - Freighter е гордост за авиационната техника и за Compass Air Cargo и в момента е единственият такъв самолет, регистриран и опериращ в България. Той е част от стратегията на компанията да работи за превръщането на страната в авиационен хъб в областта на товарния трафик, стана ясно по време на събитието. Новата машина и плановете за придобиването на още 2 като нея разширяват възможностите пред въздушния транспорт, бизнеса и иновациите в България.

Снимка: Dir.bg

"София има потенциал да бъде преразпределителен център на карго пратки от Северна Америка и Азия към страните в ЕС и обратно, а Боинг 747 - Freighter е стъпка в тази посока, тъй като е специализиран за полети на дълги разстояния и пренос на огромни товари", подчертават от Compass Air Cargo.

Дългосрочните цели на авиокомпанията са да обслужва експресни поръчки, регулярна поща и технологични компании.

Към момента 35% от стойността на световната търговия се пренася по въздух. Бързият и надежден превоз е предпочитан за разнообразни стоки - от високотехнологичния и фармацевтичния сектор до автомобили и нетрайни продукти. Очакванията са в следващите 5 години делът на авиотранспорта да се удвои и това да даде тласък на индустрията, особено в областта на електрониката и технологиите, посочват авиоекспертите.

Снимка: Dir.bg

Compass Air Cargo официално започва дейността си през август 2021 г. с един самолет Боинг NG 737-800 Freighter. В момента авиокомпанията оперира с 4 самолета на оперативен лизинг тип Боинг- 737 NG Freighter и обслужва дългосрочен договор с DHLза полети на къси и средни разстояния в ЕС.

В следващите 2 години компанията планира да придобие още 6 летателни машини Боинг 737 NG Freighter, които ще станат 10 и 2 самолета Боинг 747 Freighter, като авиопарка на компанията ще се разшири до 13 самолета, тип Боинг, за превоз на товари. Разширяването ще включва и удвояване на служителите на компанията до 200 души екипаж, техническа поддръжка и логистика.