Държавата ще отпуска допълнителни средства за производителите на зеленчуци под формата на субсидия на базата на доходите на земеделците.

Новата мярка обяви земеделският министър Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет. Идеята е на производителя Красимир Кунчев и е обсъдена с вицепремиера Красимир Каракачанов и премиера Бойко Борисов.

"Земеделците трябва да произведат и да продадат стоката си, а след това на базата на получения доход от продажбата да получат допълнителна субсидия. Така дори и малките производители ще имат личен интерес да издават фактури, когато продават стоката си, защото иначе няма да получават субсидия", обясни идеята Кунчев.

"3644 земеделски стопани, които досега бяха изключени от обхвата за подпомагане, ще получат компенсаторно плащане в размер на 25 евро на хектар. Онзи ден Европейският парламент гласува включването на това плащане като възможно и за преходния период, който е 1+1 година", каза от своя страна министър Десислава Танева.

Общо 175 милиона лева ЕС пренасочва към мерки за подкрепа на земеделието. Нова подкрепяща мярка ще има за производството на грозде.

Относно решението търговските вериги да продават българска продукция - между тях вече има договори за съвместна работа.