Проверяват се лица, декларирали доходи от извънтрудови правоотношения, свободни професии, наем, от продажба на недвижимо имущество, доходи на земеделски производители и други в размер на 50 000 лв. и над 50 000 лв. Обект на проверка са и лица, получили доходи в такива размери, но "забравили" да ги декларират, посочват от НАП. Приходната администрация уточнява, че разполага с механизми за установяване на недекларираните задължения.
От възложените до момента 97 проверки, 38 са приключили. На 24 лица е извършена регистрация по ЗДДС. Съставени са актове за установените нарушения и е наложена глоба на физическите лица в размер от 500 лв. до 5 000 лв. За установяване размера на дължимото, но неначислено и невнесено ДДС текат ревизии.
За 14 физически лица е установено, че не подлежат на регистрация по ЗДДС, посочват от НАП.
Проверките са част от предприетите в ТД на НАП София град мерки за засилване на контрола и повишаване събираемостта на приходите. Законът не прави разлика между физическите и юридическите лица. Както фирмите, така и физическите лица, когато достигнат прага за задължителна регистрация по ЗДДС, следва да я направят, посочва в съобщението до медиите Светлана Паунова, директор на ТД на НАП София град.