Офертата на Япония в Турция се основаваше на три опорни пункта: строеж с нейни технологии, финансиране и управление на функционирането. Оттеглянето на ТЕПКО е важно събитие за този процес, каза Йълдъз в отговор на въпроси на журналисти, предаде БТА.
Но японското правителство заяви, че иска да продължи да преговаря. Те казаха, че ще направят нова оферта, добави Йълдъз.
 
След като се отказа от преговорите с Южна Корея, Турция подписа през декември 2010 г. с Япония меморандум за съгласие за сътрудничество в областта на използването на ядрената енергия за граждански цели, което бе първа, но незадължаваща стъпка, към изграждане на АЕЦ в Синоп (Северна Турция), отбелязва АФП.

Турция обяви през март след катастрофалното земетресение, последвано от цунами в Япония, че няма да се откаже от плановете си за изграждане на три АЕЦ в следващите пет години. Крайният срок за постигане на споразумение първоначално бе определен за края на март, но преговорите бяха временно прекратени, за да се даде възможност на Япония да се справи с катастрофалните последици от природните бедствия.
Анкара сключи споразумение през 2010 г. с Москва за изграждане на един реактор в атомна електроцентрала в Аккую, окръг Мерсин (Южна Турция).

Енергийната компания ТЕПКО преживя безпрецедентна криза след природните бедствия от 11 март, които засегнаха АЕЦ "Фукушима" и предизвикаха най-сериозния ядрен иницдент след катастрофата в Чернобил през 1986 г. Заради ядрената криза ТЕПКО отчете загуба за финансовата година от 1,25 трилиона йени (около 15,4 милиарда долара). Това е най-голямата загуба в цялата история на японския бизнес.