93% от германските фирми, които вече са инвестирали в България, не биха заменили страната с друго място, сочи годишната анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) за 2010, съобщава Дойче веле, предаде КРОСС.

Това обаче не променя регистрирания спад в двустранната търговия и в инвестициите. Въпреки че Германия все още играе водеща роля като първи търговски партньор за страната, по данни на ГБИТК двустранната търговия е отбелязала спад с над 20%. А през 2009 вложените в България пари са 430 млн. евро, което е намаление с 41% в сравнение с 2008 г.

Проследилите шестчасовата работна визита на федералната канцлерка Ангела Меркел в София през октомври помнят, че на финала тя разговаря с няколко представители на германския бизнес в България. Сред тях - ВАЦ, Луфтханза, Алианц, Метро, E.ОН, Либхер и българската Софарма. Участници в разговора уточниха, че освен с добрите новини в българската икономика федералната канцлерка е запозната и с "някои поводи за притеснение у германските инвеститори".

Има ли правителството на Бойко Борисов воля за реформи - това бе най-често задаваният въпрос на германския бизнес. Отговорът - инвеститорите не видяха воля у кабинета да се справи с някои негативни явления в икономическата среда в България.
"Цели сектори не плащат социални осигуровки. Има фирми, които се хвалят в пресата с оборота си, но като видиш баланса им, оборотът е три пъти по-малък - т.е. укрива се ДДС" - това са все цитати от разговора с Меркел, коментира Дойче веле.

Използването на медии за разчистване на сметки с бизнес конкуренти e класически пример за търговия с влияние. И това e щрих от бизнес климата в България през 2010, казват германските инвеститори. А конкретният пример е от средата на март 2010, когато ежедневниците Монитор и Телеграф излязоха със заглавия на първа страница "Октопод в енергетиката". Според статиите българското дружество на германския застрахователен концерн Алианц и свързаната с него дъщерна компания ЗАД "Енергия" са "прилапали 200 млн. лева от застраховки на имущество на държавни енергийни предприятия".

Вестниците Капитал и Сега коментираха, че медийната атака е заради 4-годишния договор за застраховане на ТЕЦ "Марица-изток 2" за близо 25 млн. лева. Договорът бе спечелен месец по-късно, в началото на април, от дружество Виктория.
Председател на Надзорния съвет на дружеството е Цветан Василев, член и на Надзорния съвет на Корпоративна банка. За Василев в българската преса се твърди, че контролира пресгрупата на Монитор. Конкурент на Виктория в търга за ТЕЦ "Марица-изток 2" беше Алианц. Оттам посочили пред партньори, че медийните атаки били гарнирани и с рекет: получават медиен комфорт, ако си платят.