80% от всички докладвани онлайн инциденти са от типа фишинг атаки (phishing, нарочно променено от fishing - риболов), сочат данни от Министерството на електронното управление, предоставени на БТА. Това е атака, използваща прикрити имейли, директни съобщения или уебсайтове, които имитират реални такива и имат за цел да извлекат чувствителна информация и достъп до важни акаунти на своите жертви.

Общо 26% от целия интернет трафик е злонамерен бот трафик, генериран от програми.

Общо 57% от всички организации са подложени на ежедневни и ежеседмични опити за фишинг атаки, според статистиката.

Друг проблем са атаките тип Ransomware (ransom - откуп). Това е вид злонамерен софтуер, който блокира достъпа на потребителите до собствените им компютърни системи и криптира файлове. С това дава на нападателите контрол над всяка информация, съхранявана на устройствата на жертвите. След това киберпрестъпниците искат откуп за чувствителните данни на жертвите им, откъдето идва и името на софтуера.

Броят на сигналите, обработени от Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност (CERT) за нарушения в българското интернет пространство, са 657 за юни, 272 за юли и 249 за август т.г. Регистрираните на сайта им за същите месеци са съответно 120, 145 и 155, а засегнатите IP адреси в сигналите са 10 382 за юни, 14634 за юли и 14298 за август.

На пресконференция днес, посветена на Европейския месец на киберсигурността, служебният министър на електронното управление Георги Тодоров заяви, че България ще се включи в това десето издание на инициативата с валидиране на пощенска марка, посветена на темата.

"В ерата на цифровизацията и хоризонта за дигитално бъдеще на все повече нива, държавната администрация и всички държавни институции, бизнесът и гражданите, сме задължени да отделяме все повече внимание на личната и институционалната киберсигурност. Ролята на държавата е много важна, тъй като прогресът предполага защита", коментира Тодоров.

Зам.-министър Благовест Кирилов и зам.-министър Атанас Мазнев подчертаха необходимостта от синхрон между институциите, бизнеса и гражданите, така че да се повиши устойчивото знание за опасностите в интернет. 

На събитието присъстваха представители на академичната общност, държавни институции, неправителствения сектор, службите за сигурност и др. През целия месец октомври, Министерството на електронното управление ще представи множество инициативи насочени към институции, национално представени асоциации на работодателите, граждани и бизнес. Целта на Европейския месец на киберсигурност е заедно да постигнем по-добра киберкултура.