Това съобщи пред журналисти днес председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков, цитиран от БТА.
Промяната на цената се очаква да доведе до намаление на цените на дребно на разговорите с 20 до 30 процента, каза той. В пиковите часове цената за терминиране в момента е 20 ст., а в непиковите – 17 ст. През юли 2010 г. цените трябва да станат 13 ст. за натоварените часове и 10 ст. за ненатоварените, което е 6 евроцента - средноевропейските цени за терминиране на разговорите. 
КРС не може да се намесва в регулирането на цените на дребно, подчерта Божков, цитиран от "Фокус".
Освен това КРС е предложила при смяна на оператора, потребителите да бъдат обслужвани само на едно гише при запазване на номера си, а не какво досега, когато клиентите трябва да ходят за удостоверения и при двата оператора, за да сменят компанията. Тази услуга ще се предлага от 1 март 2010 г.
Според Веселин Божков операторите правят всичко възможно да блокират процеса на преносимост на номера и затова КРС ще бъде медиатор в него.
Само в България има звуков сигнал при пренесен номер от един оператор към друг, обясни той. Продължителността на звуковото съобщение на един от операторите е 25 секунди. По молба на КРС то е било намалено на 10 секунди.
"От 1 август е трябвало да се въведе единен звуков сигнал, защото хората се плашат от тях. По този повод има стотици жалби и операторите казват, че това пречи на преносимостта на номерата и затова от КРС са предложили този единен звуков сигнал с продължителност 3 секунди. „Мобил тел” не го изпълнява, „Глобул” го изпълнява частично и само БТК го изпълнява. Така че от следващата седмица, в момента, в който този сигнал не се изпълнява, КРС ще предприеме съответните санкционни мерки”, каза Веселин Божков.
От 1 април 2008 г. досега общо пренесените мобилни номера от един оператор към друг са 43 000, а пренесените фиксирани – 1300.
Цените на терминиране в България остават сред най-високите в Европа, заявиха междувременно от Виваком. Компанията смята, че за премахване на драстичните разлики между България и страните от ЕС е необходимо незабавно намаляване на цените за терминиране с поне 40 на сто, които за периода от 2001 - 2007 г. са редуцирани с близо 80 на сто в Европа, а в България са актуализирани с нула процента, се допълва в съобщението. В оластта на преносимостта на номерата напредъкът също е недостатъчен, според Виваком.