Това ще стане с 85 % от европейско финансиране и 15 % съфинансиране от България. Промени по договорите в общините се правят, за да има повече смисъл и повече пазарно мислене в тях. Общините да наблегнат на градската среда, а не на видеоонаблюдение, поясни изискванията към общините той, цитиран и от БГНЕС.
Искаме да подадем сигнал на общините, че сме техен партньор, но те трябва да предлагат смислени и качествени проекти. Това, което се случва в момента е раждане на нещо ново, заяви министърът. 41 проекта са спрени, 19 други не са спрени, а още 11 общини ще получат възможност да кандидатстват, без другите да бъдат ощетени.
Проверките по 41 проекти са за да стигнем до оптималния вариант с кметовете, защото ние виждаме завишени цени, поясни Плевнелиев. Светът е в криза, България също и от тази гледна точка не може да чакаме кризата да отмине. Предишното правителство е подписало твърде много проекти, поясни той. На всички кметове казах, че ние имаме принципна позиция и сме министерство на всички общини. Казусът е системен, защото има 52 млн. лв. дефицит, сключени са договори за 300 млн. лв, а само 5 млн. лв. на лице, коментира той финансирането на проектите.
В рамките на две седмици ще има окончателно решение по това, кои от проектите ще бъдат финансирани, като те бъдат разпределени в 5 категории според приоритетите. Приоритетните проекти, които са почти завършени и се отнасят за здравето на хората ще бъдат довършени, заяви той. Отиваме в Брюксел с конкретен план за действие и очакваме той да бъда разбран. Така ще има резултати, заяви той очакванията си от срещата на 9-10 септември в белгийската столица. Не искам да съм министър на спрените проекти и не искам да се връщаме в миналото, заяви той. Целта е да усвояваме по коректен и прозрачен начин. Няма да се оправдаваме с грешките на някой друг. Ако се повтори ситуацията „Батко-братко“, Плевненлиев трябва да си замине на същия ден и да бъде даден в прокуратурата, заяви самият той.
С честни и почтени тръжни процедури, недискриминационни условия, в които да бъдат допускани и български фирми, вижда той бъдещето на усвоените фондове от ЕС. До 14 ще бъдат обявени приоритетни проекти, заяви Плевнелиев.