Вицепрезидентът и върховен представител по външната политика и сигурност на Европейския съюз Жозеп Борел участва в журналистическа среща на върха на радиомрежата "Евранет Плюс", от която е част и Българското национално радио. Той коментира процеса на разширяване със Северна Македония, напрежението в Северно Косово и войната в Украйна.

На въпрос на Българското национално радио какви ще са следващите стъпки на Европейския съюз, ако до ноември Северна Македония не признае в конституцията си съществуването на етническо българско малцинство и не впише българите в основния си закон като държавотворен народ, както се предвижда в дипломатическото решение на Евросъюза, Жозеп Борел отговори: "Северна Македония отбелязва добър напредък и от европейска страна няма нищо, което би блокирало присъединяването й към Съюза. При това присъединяване ще бъдат стриктно спазени европейските принципи и стандарти."

"За това определено е необходимо добро сътрудничество и регионалното сътрудничество остава съществен елемент, както и стабилизирането, за да може да бъде приложен присъединителният процес. Но двустранни въпроси не трябва да бъдат обвързващи и няма да определят процеса по присъединяване."


Съдържанието е предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Dir.bg