Защо му е на един човек да си купи цяла гора? Има два варианта - за да я изсече или за да я запази от изсичане. С втория тип човек ни срещат Милена и Даниел в новия епизод на аудио подкаста на Dir.bg "Trendy". Това издание е посветено на гората, на връзката ни с природата, на смисъла от това да засаждаме дървета.

Никола Рахнев, заедно с негови съмишленици, вече 8 години развиват дългосрочната инициатива Gorata.bg. Създали са стотици гори. Засадили са над милион дървета. Отговорите на въпроса "Защо" - лесно можем да намерим около нас - замърсен въздух, урбанизиран начин на живот и повече взимане от природата, отколкото даване обратно.

Въпросът с дърветата, горите, кислорода и климата обаче днес се оказва по-важен отвсякога. От една страна, много страни по света като Канада, Турция, Кипър, Куба, Северна Ирландия регистрираха най-високите си температури през последните 2 години. Светът живее в глобално затопляне. От друга, климатичните промени водят до - наводнения, засушавания, проблеми с добива на храни и т.н.

Снимка: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Грижата за гората, въздуха, природата и планетата е един от начините за облекчаване на ситуацията. Но какво още можем да преживеем чрез общуването си с природата? Какво се случва, когато Милена прегръща едно вековно дърво и започва да плаче? Защо на различни места в България се организират засаждания на дървета?

Чуйте в аудиото!

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic