С какво ще запомним този ден? 

Изключение от протокола за откриването на Народното събрание трудно би била мотивирана, още повече когато народните избраници са на различно мнение по въпроса - още от коментара на доц. д-р Иван Кьосев от Юридическия факултет на Софийския университет по казуса да бъде ли поканена Елеонора Митрофанова ще чуете в Podcast новините. 

И още от темите, които ще чуете:

Емблематичната сграда на ул. "Раковски" 134 в София става дом на Европейската прокуратура, реши Министерският съвет. В нея се помещават офисите на СДС и на партия "Национален фронт за спасение на България". Сградата е с акт за държавна собственост. Предстои да бъде предадена за стопанисване на Висшия съдебен съвет, който след ремонт да я използва за нуждите на европейските прокурори в България, обясни регионалният министър Иван Шишков. 

Новооткритият български културен център в Охрид "Цар Борис III" е бил нападнат, съобщиха от фондация "Българска памет". Докато в клуба се провеждала среща между членове на сдружението и външни посетители, отвън започнали да се чуват викове "фашисти", а малко след това последвали удари с брадва по табелата на клуба. При вандалската акция е счупен надписът на клуб "Цар Борис III", който се намира над входната врата в сградата. Полицията е започнала разследване. Разноските по ремонта ще бъдат поети от д-р Милен Врабевски, учредител и председател на фондация "Българска памет". 

Тенисистите от Русия и Беларус ще бъдат допуснати до участие на Australian Open, но с условието, че ще бъдат в ролята на неутрални състезатели. Така макар да не могат да играят под флаговете на родните си страни, те ще могат да бъдат част от турнира, след като не бяха допуснати на "Уимбълдън" по-рано тази година. На останалите турнири от Големия шлем те се състезаваха отново с неутрален статут. Новак Джокович обаче ще трябва да почака, за да разбере дали би могъл да играе в Мелбърн, откъдето си тръгна със скандал при последното издание на турнира. Сърбинът бе екстрадиран от австралийските власти заради полемиката около липсващата му ваксина срещу COVID-19. Сега Джокович първо трябва да се сдобие с австралийска виза и чак тогава би могъл да се включи в Откритото първенство на Австралия. Това съобщи лично директорът на първия за годината турнир от Шлема - Крейг Тайли.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

България се нарежда последна сред страните членки на ЕС и заема 33-то място от общо 41 държави, в класацията на Индекса на медийната грамотност за 2022 г., съобщиха от Институт "Отворено общество". Индексът оценява потенциала за устойчивост срещу фалшиви новини в европейските страни. Какво значи това за страната ни? Чуйте в Podcast новините.