Какво се случи до този час?

България има нужда от работещ парламент и стабилно редовно правителство, каза президентът Румен Радев в първия си коментар на резултатите от предсрочния парламентарен вот в неделя. Според него избирателите са дали ясен знак към политиците, че трябва да търсят диалог. Издигането на червени линии между партиите след вота и търсенето на различни причини за отказ от коалиция издават стараха на политиците да поемат отговорност за управлението на страната през зимата, смята държавният глава. Следващата седмица се очаква той да обяви кога ще свика парламента.

Части от граничния пункт "Капитан Андреево" ще бъдат обявени за обект на националната сигурност с решение на Министерския съвет, което се подготвя. Това обяви пред bTV служебният министър на земеделието Явор Гечев. Ще бъдат отпуснати и средства за обществена поръчка за изграждане на държавна лаборатория на пункта. Има одобрение от министъра на финансите за осигуряване на 6 и половина милиона лева за обществена поръчка, които по спешност да се отпуснат за оборудване на държавна лаборатория на пункта, каза още министърът. По думите му в момента границата функционира нормално, а контролът се осъществява само от държавата.

Ден след като руският президент Владимир Путин подписа законите за анексирането на контролираните от руската армия територии в Украйна, украинската армия съобщи за успех на контранастъплението си в тези райони. На този фон Русия настоява за тайно вместо явно гласуване в Общото събрание на ООН, където следващата седмица ще се разглежда проекторезолюция срещу руската анексия на украински области. Подготвеният от западни страни проект заклеймява "незаконните референдуми" и "опита за незаконна анексия".

Много голове, здрави сблъсъци и познати герои - всичко това беляза вечерта в Шампионската лига, където се изиграха третите мачове от груповата фаза. В безспорно най-чакания мач Челси имаше нелеката задача да запише задължителна победа срещу италианския ГРАНД Милан, за да запази шансове да продължи напред. И го направи, при това убедително - с класическото 3:0, хвърляйки в екстаз феновете по трибуните на "Стамфорд бридж". И макар мачът в Лондон да беше най-зрелищният за вечерта, то шоуто бе откраднато от головата машина на Манчестър Сити Ерлинг Холанд. 22-годишният норвежец просто не може да спре да вкарва, а поредната жертва се казва Копенхаген. "Гражданите" унищожиха съперника с 5:0, а Холанд се разписа на два пъти през първото полувреме, предава "Корнер". 

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Няколко хиляди глава оставиха "Има такъв народ" извън парламента, а знакови партийни лица няма да заемат депутатските места този път. Подробностите чуйте в Podcast новините. 

А какво ще кажете за това: 

В рамките на национален план за пестене на енергия, който ще бъде представен днес, във Франция започва да се излъчва телевизионна прогноза за състоянието на електропреносната мрежа, информира вестник "Льо Паризиен", цитиран от "24 часа".

Информация за натоварването на електрическата мрежа ще бъде представяна в телевизионния ефир чрез символи в зелен, жълт и червен цвят. Зеленият символ означава, че потреблението на електрическа енергия във Франция е балансирано. Жълтият символ е индикация за известно претоварване на електрическата мрежа. Червеният символ означава, че може да настъпят "прекъсвания" на доставките на електроенергия, поради което хората ще бъдат призовани да ограничат потреблението на електричество между 08:00 и 12:00 часа, както и между 18:00 и 20:00 ч. Например те ще бъдат помолени да включват своите перални машини или готварски печки по друго време на деня. Програмата ще бъде излъчвана след прогнозата за времето. Френското правителство се надява тя да привлече около 80 процента от телевизионната аудитория, предава БТА.

Ето защо ви питаме: 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail [email protected], като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.