Унгария пое председателството в ключов момент за Европейския съюз, но и на фона на опасения, че страната ще блокира или ще забави важни въпроси, свързани с външната политика и политиката за сигурност, които изискват единодушие. Страната, начело с премиера Виктор Орбан, най-близкият съюзник на Русия в блока и най-острият критик на Урсула фон дер Лайен, която е напът отново да оглави ЕК, от години е в политически сблъсък с Брюксел по въпросите, свързани с миграцията, подкрепата за Украйна, свободата на медиите и върховенството на закона.

Провокативният характер на "лошото момче на Европа" се прояви още с мотото на председателството "Да направим Европа отново велика" и предизвика смут в Евросъюза заради аналогията с лозунга на Доналд Тръмп в президентската му кампания през 2016 г. "Да направим Америка отново велика".

На въпрос дали се притеснява от предстоящото унгарско председателство заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова отговори: "Е, няма да ви кажа, че се притеснявам от каквото и да било, но, разбира се, унгарското председателство ще бъде важно за самата Унгария - да покаже, че може да служи и да изпълнява задачата като честен посредник, каквато е ролята на председателството. Така че очаквам от тях да покажат професионализъм и, надявам се, неутрално и професионално представяне."

Анализаторите са разделени в становищата си доколко рисковано за водещите политики на ЕС е европредседателството на Унгария и каква ще е ролята му. Пред БНР Юлияна Николова, директор на Портал "Европа" и фондация "Център за модернизиране на политики", изрази своите опасения: "Притеснително е, защото има да се довършват актове в областта на миграцията, включително и накъде ще тръгне Зелената сделка. Очаква се една доста консервативна политика, едва ли ще има друг пакет санкции срещу Русия, изобщо трудни шест месеца се очертават."

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, бивш заместник-министър на външните работи, от своя страна, изрази очакванията си пред БНР за сериозна активност от страна на унгарското председателство, но обърна внимание: "Проблемът е в подреждането на приоритетите и най-вече от гледна точка на основния проблем на ЕС - необходимостта от вътрешни реформи, нещо което не можа да бъде постигнато при последните две комисии при всички председателства, нещо което е особено наложително от гледна точка на сегашното развитие на политическите събития, геополитическата конфронтация, а също така от гледна точка на евентуалното разширяване."

Унгария обяви, че ще използва своето председателство, за да въведе нова конкурентна, "ориентирана към фермерите", селскостопанска сделка, ще води последователна и основана на заслуги политика на разширяване и за укрепване на европейската отбранителна политика. Ще работи за международно икономическо сътрудничество, гъвкав пазар на труда, сигурни работни места и справяне с демографските предизвикателства. 

Премиерът Виктор Орбан започна европейската си обиколка - от Рим, Берлин, Париж и постави пред лидерите вижданията си за развитието на Европа: "Наш общ интерес е европейската икономика да бъде успешна и конкурентноспособна. В наш интерес е Европа да не се изолира от икономическите партньори извън ЕС. Ако не подпишем Европейски пакт за конкурентоспособност, тогава ще загубим стотици хиляди работни места през следващото десетилетие."

Преди да предаде щафетата на Будапеща белгийското председателство финализира 14-я пакет санкции срещу Русия и постави началото на преговорите за присъединяването на Украйна и Молдова към ЕС. И въпреки, че Унгария обяви, че няма да блокира този процес, крайнодясното правителство на Орбан не очаква реален напредък по време на унгарското председателство.

Унгарският външен министър Петер Сиярто не пропусна да се обърне към всички онези, които искаха да блокират ротацията на Унгария начело на Съвета в следващите 6 месеца и очерта фокуса на председателството: "Честно казано, не всички са доволни от това, че Унгария поема ротационното председателство, но има правила, които не могат да бъдат пренебрегнати. Три са основните ни приоритета: ще положим  максимални усилия, за да ускорим процеса по разширяването на Европейския съюз в посока  Западните Балкани. Пет от държавите-кандидатки чакат близо 15 години за членство, а Северна Македония над 18. Втората област, в която бихме искали да се концентрираме, е продължаващата ни  борба срещу нелегалната миграция. И трето - ЕС трябва да работи в помощ на европейските страни и за развитие на европейската икономика."

В интервю за БНР Павел Антонов - управляващ редактор и съучредител на фондация "БлуЛинк", който от дълги години живее в унгарската столица Будапеща, е убеден, че унгарското председателство няма да пренареди дневния ред на Европа, но и че след европейските избори, които в Унгария се проведоха заедно с местните избори, за първи път от 2010 г. Виктор Орбан се чувства застрашен след солидната процентна загуба на партията му "Фидес".

Г-н Антонов, какви са вашите очаквания от унгарското председателство, какви са амбициите на Виктор Орбан и какъв политически дневен ред ще оформи Унгария в следващите шест месеца, според вас?

"Разбира се, трудно е да се даде абсолютна, точна и изчерпателна прогноза, но като цяло, особено и в светлината на резултатите от изборите, които в Унгария бяха и местни, освен европейски, смятам, че Виктор Орбан и правителството му ще използват председателството, за да продължат да лансират техния политически дневен ред, който е крайно екстремен и плъзга общественото мнение не само в Унгария, но и в Европа и по света в посока към едни теми, които обслужват тяхната политическа доктрина. Това са теми, свързани с отхвърляне на т.нар. джендър идеология, за борба с бежанците. Това обаче ще бъде и много повлияно от тактическите цели на режима в Будапеща, от една страна, тъй като те имат най-различни битки, които трябва да водят - финансирането в Европа и за други цели, които си поставят. От друга страна, много ще зависи случващото се в Европа - Франция в момента е много по-решаваща от това, което ще се случи през следващите няколко седмици."

Основателни ли са притесненията на анализатори и политически лидери за отстъпление на част от водещите приоритети по време на унгарското председателство по отношение на Русия, помощта за Украйна, по отношение на санкциите за неспазване на върховенството на закона?

"Вероятно са основателни тези притеснения, доколкото няма как да се очаква Будапеща рязко да отстъпи от досегашния си дневен ред, но трябва да си признаем, че ситуацията е изключително сложна и за самата Европа и колкото и самият аз и други анализатори да сме на мнение, че голяма част от тези теми и проблеми, които се лансират от Виктор Орбан и неговия режим през последните години, всъщност изместват общественото мнение от други важни въпроси, те също трябва да се решат - миграцията е важен въпрос и в този смисъл Европа ще не ще ще трябва да вземе решение как да действа, но дали ще има отстъпление по отношение, примерно, на политиката спрямо Украйна по-скоро не вярвам да има. Белгийското председателство, което засили скоростта на подготовка на европейските действия в последните месеци и цялостният контекст в Европа в момента няма да допусне да се оттегли подкрепата за Украйна, въпреки че това е един от основните предизборни лозунги, които бяха на Виктор Орбан и неговата партия. Те се въртят около концепцията за мир, ама тази концепция някак си се свежда до това да се спре помощта за Украйна, т.е. да се пусне руските цели да бъдат изпълнени. Това няма да успеят да го наложат на Европа. Орбан малко се самоизолира с този имидж, който лансира и аз не смятам, че той има шанс чрез председателството да попречи кой знае колко. Може да забави наистина нещата, но не да ги спре."

Ключов остава въпросът с перспективата за членството на Украйна в ЕС. Орбан разкритикува началото на преговорите, но обяви, че няма да блокира процеса. Какво се крие зад този коментар, може ли пак нещо да бъди изтъргувано в тази посока?

"Най-вероятно, да. Виктор Орбан е много добър тактически играч, той успява да постига някакви отстъпки, като търгува определени по-краткосрочни решения. Спомняте си как бавеше приемането на Швеция в НАТО. Също така направи едно много изненадващо изявление в последния момент срещу приемането на България и Румъния в Шенген, което противоречеше на всичките му предишни изказвания, но той има това качество да казва едно след което, като предоговори някаква цел, да се връща, така че със сигурност не можем да очакваме по време на унгарското председателствода се засили процесът, поне що се отнася до Украйна, но то няма и реалистично такава перспектива. Това е по-скоро морално изявление на подкрепа от страна на ЕС, но знаете колко време отнемат едни преговори - отваряне на глави и т.н. Не смятам, че дори в този кратък период, в който Унгария ще бъде председател, ще бъде решаващ в този процес."

Вие очаквате ли да има ускоряване на процеса за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген?

"Много е интересен този въпрос, защото, от една страна, те имат интерес границата "да мръдне ", от друга страна, те превърнаха тази граница в някакво знаме на пропагандата си и според мен умишлено търсят как да демонстрират колко трудно и колко много прави Унгария, за да пази Европа от мигрантски вълни, т.е. правителството в Будапеща ще има някакъв интерес да запази тази позиция за преговори, която им дава това, че са външната граница. Така че, честно казано, се затруднявам да кажа какво ще последва, но не мисля, че ако има консенсус в ЕС за приемане на България и Румъния и за сухопътните граници,  че Будапеща ще го парализира. Може да го оспори, но в края на краищата, както стана и преди, ще се стигне до позитивно решение."

Съвпадение или провокация е, според вас, официалното мото на унгарското председателство "Да направим Европа отново велика"? Всички направиха асоциация с лозунга от президентската кампания на Доналд Тръмп от 2016 г. "Да направим Америка отново велика"...

"To e ясно, че не е случайност, търсено е. Той даже в кампанията си преди изборите на няколко пъти се похвали, че тяхното европейско председателство ще съвпадне и с развитието на събитията в Съединените щати, при които той очаква, че Тръмп ще спечели отново. Да, има елемент на провокация, но друг е въпросът, ако се замисли човек как ще "направят Европа отново велика" - Европа е силна, когато е единна, така че реално подобен дневен ред, който лансира в момента режима на Орбан, по-скоро отслабва Европа, така че това е малко иронично. Но това е политиката, всеки си развява някакви знамена и очакват хората да го последват. Сега остава европейците да вървят в посоката разумно. Ще завърша с думите на Еманюел Макрон, който се обърна към французите с думите: "Вие правите историята, правете я, така че да е добра", това важи за всички нас."


Съдържанието е предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Dir.bg.